DagensPS karriärcoach Nina Jansdotter avslöjar knepen.

ANNONS

I tidigare krönikor har jag förklarat varför det är bra med ett stort nätverk på Facebook och i andra sociala medier, till exempel när du söker jobb, letar uppdrag, är företagare och av många andra anledningar. Ett stort nätverk ger större krut när du kommunicerar helt enkelt. Så här kan du göra för att ge ditt nätverkande på Facebook en liten puff.

Lägg till nya vänner
Många frågar mig om de kan skicka vänförfrågningar till personer som de inte har träffat.
Visst kan du det, fast då får du dock vara beredd på att alla inte accepterar förfrågningar från okända. Alla har olika strategier, så ta det inte personligt. För att öka chansen till att någon säger ja är det bra att skriva ett personligt meddelande samtidigt, där du säger något trevligt om dig själv och varför du vill att ni ska ha kontakt. Då ökar möjligheten för att han eller hon tackar ja till din förfrågan och ni kan börja kommunicera mer.

Om ni har få gemensamma vänner kan det dock hända att detta meddelande hamnar i personens spambox som han eller hon kanske inte läser, många vet inte ens om att det finns en andra dold meddelandebox på Facebook. Det säkraste nätverkandet är därför att främst sikta in sig på att kommunicera med de personer som du har många gemensamma vänner med. Dessa vänner blir då referenser för att du är en bra person. Vi lever i ett referenssamhälle numera och många tittar efter vilka gemensamma kontakter man har som ett sätt att bedöma om man vill släppa någon i sitt nätverk eller inte.

Var aktiv i grupper
Ett annat bra sätt att få fler vänner är delta i grupper. Att du är aktiv och berättar vem du är, vad du gör och vad du står för på ett positivt sätt. Då brukar det naturligt bli så att du hittar personer som du lär känna mer, och någon av er skickar vänförfrågan till den andre. Då är ni inte längre ”okända” för varandra, utan får mer en känsla av att ni redan känner varandra lite.

Du kan också skriva i gruppen att du gärna skulle vilja ha fler vänner. Uppmuntra dem att bli vän med dig om de också vill utöka sitt nätverk. Det kan du även skriva på din personliga profil och be dina vänner att gärna koppla ihop dig och föreslå dig för andra som de tror kan ha nytta och nöje av att vara vän med dig. Erbjud dig att göra samma för de av dina vänner som också vill bredda sitt nätverk så blir ni varandras wingman. Det är roligt att samarbeta på det här viset.

ANNONS
ANNONS

Var engagerande
Försök även att skriva så intressanta inlägg som möjligt, sådant som engagerar andra att svara och dela. Gör dina inlägg offentliga i stället för att du bara skriver för dem du redan är vän med, så att inläggen kan få större spridning och möta nya kontakter som kanske blir nyfikna på att veta mer om dig och ditt företag och själv väljer att ta kontakt. Först och främst handlar det om mycket egenaktivitet om man ska få fler vänner på Facebook. Andra är inte tankeläsare. Berätta vad du har för planer och be om hjälp. Sätt mål och avsätt tid för det jobbet – inget nätverk växer nämligen och frodas av sig självt.