Bostadspriserna i Spanien fortsätter att öka, särskilt i områden där svenskar gärna köper. Samtidigt når antalet bostadsaffärer rekordnivåer.
Köpläge i Spanien: Nu får svenskarna prisavdrag


Mest läst i kategorin
Enligt Bjurfors Spanienindex steg bostadspriserna i april med 1,4 procent jämfört med mars. På årsbasis har priserna i svenskarnas favoritregioner gått upp med 11,3 procent.
Samtliga 13 områden som ingår i indexet visade uppgångar under månaden. Granada (+2,2 procent) och Barcelona (+2,0 procent) hade störst ökning.
Sett över ett år toppar Kanarieöarna, Málaga och Murcia, där priserna stigit med över 15 procent.
“Vi ser en fortsatt stark prisutveckling i Spanien, särskilt i de mest eftertraktade semesterområdena längs kusten och på öarna. Marknaden är livlig och köparintresset tydligt”, säger Irja Amolin, tillförordnad vd på Bjurfors Sverige.

Fler affärer än på 17 år
Det ökade intresset märks inte minst i antalet genomförda affärer.
Under det första kvartalet i år gjordes 181 625 bostadsaffärer i Spanien, enligt den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores. Det är en ökning med 5,3 procent från kvartalet innan och nästan 20 procent mer än samma period 2024.
Det är också den högsta kvartalssiffran sedan 2007.
Missa inte: Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta. Dagens PS
Svenskar på väg tillbaka
Svenska köpare stod för 637 affärer under kvartalet, vilket är i nivå med kvartalet innan men betydligt mer än bottennivåerna under 2023-2024.
“Svenskarna har börjat hitta tillbaka. Visst märks en viss tvekan till följd av oron i omvärlden – något vi också ser på den svenska marknaden – men intresset är stabilt och på väg uppåt. Vi räknar med att antalet svenska köp kommer öka i takt med att ekonomin stärks och köpkraften förbättras”, säger Irja Amolin.
Sverige ligger just nu på tolfte plats bland de största utländska köparnationerna.
“Prisavdrag på fem procent”
Trots att priserna stigit i många regioner ser Bjurfors flera faktorer som talar för att det nu är köpläge i Spanien. Bland annat väntas priserna fortsätta öka med 5-10 procent under 2025, och därefter med 4-5 procent per år.
“Den som gått i köptankar en längre tid gör klokt i att följa marknaden noga, och kanske inte vänta alltför länge”, säger Amolin.
Dessutom har den svenska kronan stärkts mot euron.
“Med dagens växelkurs motsvarar det i praktiken ett prisavdrag på omkring fem procent”, konstaterar Amolin.
Råd till svenska köpare
Bjurfors tipsar även om vad man bör tänka på innan köp:
- Sätt en tydlig budget, inklusive kostnader för jurist och inskrivning, som brukar landa på 10-15 procent av köpeskillingen.
- Ha en kontantinsats på omkring 30 procent.
- Överväg att ta bolånet i euro, vilket kan ge ekonomiska fördelar.
- Undersök uthyrningsregler om du tänker hyra ut bostaden.
- Välj en mäklare du litar på och som har juridisk kompetens.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Läs också:
”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS
Bostad i Spanien? Nu vill regeringen slå tillbaka. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.