Dagens PS

Undersökning: "För dyrt att äta hälsosamt"

För dyrt äta hälsosamt enligt amerikaner
En snabbare väg till himlen? Varje år dör en miljon amerikaner i kostrelaterade sjukdomar, ett problem som även kostar landet miljarder. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 maj 2025Publicerad: 24 maj 2025

Högre matpriser gör det svårare att äta hälsosamt, hävdar amerikaner i en ny opinionsundersökning. Läget är bättre i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett land där 60 procent av kosten är vad som klassas som ultraprocessad mat, är det förstås svårt att ta en enkät om att dyrare matpriser gör det svårare att äta hälsosamt, på allvar.

Det handlar alltså om USA. Enligt en färsk studie, som bygger på analyser av molekyler i blod och urin, utgör ultraprocessade livsmedel nästan 60 procent av den amerikanska kosten.

Pew Research Center har nu gjort en nationell undersökning bland amerikaner där 90 procent av vuxna amerikaner säger att priset på hälsosam mat stigit de senaste åren, refererar CNN.

Bortsett från att amerikanska matvanor lär göra det till hörsägen, säger 69 procent av de svarande att de högre matpriserna i sin tur gör det svårt att äta hälsosamt.

Ny studie: Så mycket ultraprocessat äter vi. Dagens PS

Matpriser är en klassfråga

Precis som allt annat inom mat och hälsa är det här en klassfråga, inte minst i USA. 47 procent av de med låga inkomster rapporterar svårigheter att äta hälsosamt, 15 procent av höginkomsttagarna.

”Det är en större utmaning för vuxna med lägre inkomster, men det är inte så att amerikaner med medel- och högre inkomster är helt förskonade”, säger Eileen Yam, chef för vetenskap och samhällsforskning vid Pew.

David Katz, läkare och grundare av True Health Initiative, menar att det här delvis beror på att amerikanerna är fokuserade på dyra animaliska livsmedel.

ANNONS

”Bönor och linser är otroligt näringsrika och mycket ekonomiska. Att tillaga spannmål är mycket näringsrikt och ekonomiskt”, påpekar Katz.

Samma sak gäller om man dricker vatten och färre sockerhaltiga drycker, hävdar han.

”Priset är inte hindret utan kunskapen om vad livsmedlen innehåller”.

Hälsochock: Tre livsmedel du snart inte har råd med. Dagens PS

Nyttigt men för dyrt. Amerikaners argument för varför man inte äter mer hälsosamt. Dålig kosthållning är ett snabbt växande folkhälsoproblem. (Foto: Johan Nilsson/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

En miljon amerikaner dör

Årligen dör mer än en miljon amerikaner av kostrelaterade sjukdomar. Ohälsosamma matvanor och irreguljär livsmedelsförsörjning uppskattas kosta USA 1,1 biljoner dollar i sjukvård och förlorad produktivitet per år.

Pews undersökning visar att människor som äter fler måltider hemma är mer benägna att bedöma sin kost som hälsosam.

Endast 12 procent av de som ofta äter ute ansåg sin kost vara tillfredsställande.

ANNONS

CNN påpekar att många studier visar att dålig kosthållning ökar risken för fetma likväl som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes och depression, medan forskning samtidigt visar att en mer växtbaserad kost och kostformat som medelhavsmaten, förbättrar hälsan i alla åldrar.

Mer växtbaserat och mindre kött

Människor har stor flexibilitet när det gäller att skapa hälsosamma kostvanor, menar Frank Hu, professor i näringslära.

”Men de gemensamma principerna, att äta mer växtbaserad mat och mindre av rött kött, charkuterier, tillsatt socker och natrium, bör finns där oavsett allt”.

I Sverige kan man konstatera att det inte finns några belägg för att skräpmat skulle vara billiga än bra och näringsrik kost, framför allt inte om man använder sin tid till att laga mat från grunden hemma.

Ekologiska lantbrukarna i Dalarna påpekade i en debattartikel 2024 att svenskarna inte borde gå på kampanjerna om billig skräpmat.

”Det finns gott om svensk, ekologisk mat som ger mycket för en liten peng”, konstaterade de och satte upp ägg, mjölk, havregryn, köttfärs och gula ärtor som några delar av den menyn.

Bruten trend: Matpriserna sjönk i april. Dagens PS

Matpriserna rusar – men vems är egentligen felet? Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS