Högre matpriser gör det svårare att äta hälsosamt, hävdar amerikaner i en ny opinionsundersökning. Läget är bättre i Sverige.
Undersökning: "För dyrt att äta hälsosamt"


Mest läst i kategorin
I ett land där 60 procent av kosten är vad som klassas som ultraprocessad mat, är det förstås svårt att ta en enkät om att dyrare matpriser gör det svårare att äta hälsosamt, på allvar.
Det handlar alltså om USA. Enligt en färsk studie, som bygger på analyser av molekyler i blod och urin, utgör ultraprocessade livsmedel nästan 60 procent av den amerikanska kosten.
Pew Research Center har nu gjort en nationell undersökning bland amerikaner där 90 procent av vuxna amerikaner säger att priset på hälsosam mat stigit de senaste åren, refererar CNN.
Bortsett från att amerikanska matvanor lär göra det till hörsägen, säger 69 procent av de svarande att de högre matpriserna i sin tur gör det svårt att äta hälsosamt.
Ny studie: Så mycket ultraprocessat äter vi. Dagens PS
Matpriser är en klassfråga
Precis som allt annat inom mat och hälsa är det här en klassfråga, inte minst i USA. 47 procent av de med låga inkomster rapporterar svårigheter att äta hälsosamt, 15 procent av höginkomsttagarna.
”Det är en större utmaning för vuxna med lägre inkomster, men det är inte så att amerikaner med medel- och högre inkomster är helt förskonade”, säger Eileen Yam, chef för vetenskap och samhällsforskning vid Pew.
David Katz, läkare och grundare av True Health Initiative, menar att det här delvis beror på att amerikanerna är fokuserade på dyra animaliska livsmedel.
”Bönor och linser är otroligt näringsrika och mycket ekonomiska. Att tillaga spannmål är mycket näringsrikt och ekonomiskt”, påpekar Katz.
Samma sak gäller om man dricker vatten och färre sockerhaltiga drycker, hävdar han.
”Priset är inte hindret utan kunskapen om vad livsmedlen innehåller”.
Hälsochock: Tre livsmedel du snart inte har råd med. Dagens PS

Senaste nytt
En miljon amerikaner dör
Årligen dör mer än en miljon amerikaner av kostrelaterade sjukdomar. Ohälsosamma matvanor och irreguljär livsmedelsförsörjning uppskattas kosta USA 1,1 biljoner dollar i sjukvård och förlorad produktivitet per år.
Pews undersökning visar att människor som äter fler måltider hemma är mer benägna att bedöma sin kost som hälsosam.
Endast 12 procent av de som ofta äter ute ansåg sin kost vara tillfredsställande.
CNN påpekar att många studier visar att dålig kosthållning ökar risken för fetma likväl som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes och depression, medan forskning samtidigt visar att en mer växtbaserad kost och kostformat som medelhavsmaten, förbättrar hälsan i alla åldrar.
Mer växtbaserat och mindre kött
Människor har stor flexibilitet när det gäller att skapa hälsosamma kostvanor, menar Frank Hu, professor i näringslära.
”Men de gemensamma principerna, att äta mer växtbaserad mat och mindre av rött kött, charkuterier, tillsatt socker och natrium, bör finns där oavsett allt”.
I Sverige kan man konstatera att det inte finns några belägg för att skräpmat skulle vara billiga än bra och näringsrik kost, framför allt inte om man använder sin tid till att laga mat från grunden hemma.
Ekologiska lantbrukarna i Dalarna påpekade i en debattartikel 2024 att svenskarna inte borde gå på kampanjerna om billig skräpmat.
”Det finns gott om svensk, ekologisk mat som ger mycket för en liten peng”, konstaterade de och satte upp ägg, mjölk, havregryn, köttfärs och gula ärtor som några delar av den menyn.
Bruten trend: Matpriserna sjönk i april. Dagens PS
Matpriserna rusar – men vems är egentligen felet? Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.