De går sysslolösa efter att ha lämnat livet som politiker i riksdagen – ändå kvitterar de ut miljoner från staten. ”Jag skäms inte”, säger den tidigare S-riksdagsledamoten Christer Adelsbo.

ANNONS

Expressen listar de politiker som tidigare suttit i Sveriges riksdag och som får mest pengar från staten genom den så kallade inkomstgarantin.

Pengarna betalas ut enligt gamla reglerna (de blev striktare 2014 efter en livlig rättvisedebatt) under tiden som de före detta riksdagsledamöterna söker ny sysselsättning.

Tidningens granskning visar att Mikael Johansson (MP) landat mjukast med en ersättning på en bra bit över 5,2 miljoner kronor till och med sista december 2021.

Dan Kihlström (KD) är tvåa på listan: drygt 4,8 miljoner kronor.

Alice Åström, Vänsterpartiet, är trea och hade fram till årsskiftet lyft ut över 3,8 miljoner kronor genom inkomstgarantin.

ANNONS
ANNONS

På tidningens 7-i-topplista med fokus på inkomstgarantin är tre före detta S-politiker.

I dag är det enligt Expressen, som hänvisar till Statens tjänstepensionsverk, 44 personer som har inkomstgaranti.

Endast sex tidigare riksdagsledamöter får ersättning från staten enligt det nya systemet, som kallas ekonomiskt omställningsstöd och som alltså är stramare och infördes 2014 efter kritiken mot den mer generösa inkomstgarantin.

På sikt kommer inkomstgarantin att fasas ut, den minskar också om personen i fråga får ett jobb.

Men i exempelvis fallet med miljöpartisten Mikael Johansson har han inte behövt skaffa sig ett arbete.

Han klarar sig på inkomstgarantin och det kan han fortsätta med till han går i pension – han fyller 65 år om tre år, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Det gäller även Christer Adelsbo från Bromölla, som enligt artikeln fått 43 240 kronor i månaden i år i inkomstgaranti.

”Jag skäms inte över att man får nån typ av hjälp med tanke på att jag offrade min civila karriär för en samhällsgärning”, säger han.

Läs hela granskningen i Expressen om ex-politikernas ersättning från staten.

Läs mer: Minister vill stoppa fallskärmar [Dagens PS]