Visst låter det lockande att bränna pensionspengarna medan man fortfarande har kraft och ork. Men hur smart är det egentligen?
Gör slut på pensionen – innan det är för sent? Experten svarar


Mest läst i kategorin
När vintern var som mörkast gick två äldreforskare ut med ett minst sagt ovanligt råd: gör slut på pensionen – medan du fortfarande har hälsan i behåll.
“Det är i början du har kraft och intresse, inte minst för att resa och göra det du vill. Och vem är glad och lycklig över att ha samlat så mycket som möjligt i ladorna när man har dött?”, kommenterade äldreforskaren Boo Johansson.
Men är det ett råd som tål att följas? Dagens PS har pratat med Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, för att reda ut saken.
Missa inte: Ny regel: Sluta jobba vid 62 – med hög pension. Dagens PS
“Oftast ett dåligt råd”
I vintras konstaterade äldreforskaren Loretta Platts att ungefär hälften av oss inte ens lever förbi 80-årsdagen.
“Under åren har jag haft kontakt med försäkringsvärlden och många där tycker att ”det värsta som kan hända är att man inte har några pengar kvar”. Men många pensionärer tänker inte så, att ha mycket pengar kvar är inte så viktigt för dem när de är 85. De vill resa när båda makarna är friska”, sa hon.
Och att många lockas av tanken på ett friare liv under de tidigare pensionsåren kan förstås vara förståeligt.
Men det finns, kanske föga förvånande, en del risker med att tömma kontot för tidigt.
“Att ta ut allt du kan på så kort tid som möjligt är oftast ett dåligt råd”, säger Mattias Munter.

Vi är äldre och friskare
En särskilt tydlig risk är just det faktum att det kan finnas för mycket liv kvar när en stor del av pensionen är slut.
“Tack och lov så är det få människor som faktiskt vet hur länge de kommer att leva. Med det sagt måste alla andra hantera den osäkerheten”, säger Munter.
“Den allmänna hälsoutvecklingen är dock tydlig där fler och fler får fira sin 100-årsdag och där det dessutom är friska år som läggs till medellivslängden. En 70-åring i dag har bättre hälsostatus än en 50-åring hade på 1970-talet. Det ökar behovet av en jämnare pension högre upp i åren, jämfört med tidigare generationer”, fortsätter han.
Visst kanske man inte orkar resa som förr när man närmar sig tresiffrigt. Däremot kanske man istället vill konsumera vård- och omsorgstjänster, konstaterar Munter.
Han menar också att skattesmällen är något många missar:
“Det kan bli onödigt mycket inkomstskatt”.
Var inte snål med pensionen – men planera klokt
Han vill dock inte slå ner på drömmen om ett pensionärsliv i fart och fläng. Det är inte fel att unna sig.
“Det finns förstås ingen anledning att vara onödigt snål mot sig själv i pensionsplaneringen, framförallt inte genom att tänka på nästa generation”, säger han, och fortsätter:
“Planera och spara för pensionen i god tid, och gör det med sikte på ett långt och aktivt liv”.
Munter råder oss också att inte utgå slentrianmässigt från hur pensionsförsäkringen en gång tecknades. Det finns stor flexibilitet och många valmöjligheter inbyggda i pensionsavtalen.
“Utan rådgivning så är min bild att många bara tar ut pensionsförsäkringarna så som de är tecknade en gång i tiden, exempelvis på fem eller tio år”, säger han.
Målet: En plan som passar dig
Mattias Munters bästa råd? Börja tidigt – och fundera på hur du faktiskt vill leva som pensionär.
“Pension är i grunden bara vad som ska ersätta lönen som inkomst när karriären är över. Har jag samma behov, högre eller lägre som pensionär med en tom kalender?”.
Slutsatsen? Det finns inga färdiga facit. Men det finns gott om fällor för den som inte planerar.
Läs också: Överraskande besked för tusentals – får 2 200 extra per månad. Dagens PS
ANNONS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.