Dagens PS

Författaren: Därför är det dåligt för dig att budgetera

Budgetera
Du behöver ha en budget – eller? (Foto: Jakub Żerdzicki/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

Att budgetera är det bästa för din ekonomi? Det är inte alla ekonomiexperter som tycker det, som exempelvis Dana Miranda som tycker de är “toxiska”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du en sådan person som försöker ta ansvar för din ekonomi genom att hålla koll på kostnader i excel-ark och beräkna framtida utgifter med en budget?

Budgetera: “Begränsning, skam och girighet”

Det är en dålig idé, enligt författaren Dana Miranda, som CNBC beskriver som en certifierad utbildare inom privatekonomi. Hon har skrivit boken “You Don’t Need a Budget”, en titel som väl ger en indikation på vad hon tycker.

“Budgetkultur är vår dominerande inställning till pengar som är beroende av begränsning, skam och girighet”, säger hon till CNBC.

“Forskning visar kring budgetering, och vi ser samma sak med en mycket bredare forskning inom dieter, att den typen av begränsningar inte fungerar. Människor tenderar att misslyckas med att hålla sig till de reglerna, så du kommer oundvikligen att känna dig som ett misslyckande. Du kommer att känna den skammen för att du inte når de typer av godtyckliga mål som sätts upp.”

ANNONS

Senaste nytt

Alternativ metod: Medvetna utgifter

Det håller förstås inte alla med om, och många finansiella rådgivare anser att budgetera är det enskilt viktigaste man kan göra för att förbättra sin ekonomi. Dana Miranda hänvisar dock till forskning från University of Minnesota som inte fann några bevis för att uppnå långsiktiga ekonomiska mål men däremot att det ökade ångesten.

Hon uppmanar dock inte till att strunta i alltihopa. Hon förespråkar istället en metod med “medvetna utgifter”, som ett alternativ.

“Så hur tjänar pengar dig i detta ögonblick? Hur kan pengar tjäna dig på ett bredare sätt utanför de siffror och kalkylblad som vi brukar lägga dem i?”

ANNONS

Kreditkortsskulder? Inte så farligt

När hon får frågor om risken att spendera mer pengar än man har så tycker hon att det inte är så farligt att skaffa sig lite kreditkortsskulder.

“Jag betraktar dem som en del av de resurser som finns tillgängliga för dig att spendera. Så länge vi förstår hur våra skuldprodukter fungerar och konsekvenserna av olika beslut som vi fattar kring skuld.”

Problemen i form av räntor kommer först om man inte betalar sina räkningar, vilket hon definitivt tycker att man ska göra. Poängen är att inte tänka på pengar hela dagarna. Hon föreslår istället att man ska gå på en “pengadejt” med sig själv varje månad där man går igenom ekonomin ordentligt.

“Du kan se till att du alltid har denna förståelse för läget på marken i din ekonomiska situation, så att det är lättare att fatta dessa medvetna utgiftsbeslut dag för dag”, säger Dana Miranda till CNBC.

Läs även: Doom spending: Fler unga shoppar bort sin oro (Dagens PS)

Läs även: Kan stridsflyget ryka när Elon Musk ska kapa i USA:s budget? (Dagens PS)

Läs även: Vi måste börja ta unga kvinnors ekonomi på allvar! (Dagens PS)

Läs även: Här ska du INTE ALLS ha pengar hemma (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]