Dagens PS

Fler tror på stigande bostadspriser

bostadspriser
Höghusområdet Blåkulla, nu när påsken närmar sig. Nu tror allt fler att även bostadspriserna kommer att nå nya höjder. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Allt fler tror på stigande bostadspriser i Sverige. Vi blir dessutom allt mer övertygade om sänkta räntor. Här kommer nya tecken på det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB har nu levererat sin boprisindikator för mars. Grunden i den är en undersökning Demoskop gör på uppdrag av SEB månatligen.

I det nu aktuella fallet har cirka 1 000 personer svarat under perioden 27 februari till 5 mars. Tendensen är tydlig. Boprisindikatorn ökar med 7 enheter från förra månaden – från plus 25 till plus 32.

På regional nivå ligger indikatorn på plus 18-38 enheter.

Räntan sjunker

När det gäller de svarandes tro kring styrräntan tror man i dag att den sjunker 0,06 procentenheter på ett år, till 3,71 procent.

Något fler, 6 procent av de svarande, säger nu att de planerar att binda sina rörliga bolåneräntor. Att bostadspriserna kommer att stiga är en åsikt som breder ut sig.

Nu tror 48 procent hos SEB att så kommer att ske, 3 procentenheter fler än för en månad sedan.

ANNONS

Senaste nytt

”Optimismen starkare”

ANNONS

”Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren”, sammanfattar Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Att räntan sänks är en självklarhet, menar Fernández.

”Det är inte längre en fråga om Riksbanken sänker styrräntan, utan när. Marknaden prisar för tillfället in fyra räntesänkningar under 2024 medan hushållen fortfarande har en ganska försiktig syn på ränteläget”, slår SEB-ekonomen fast.

”I takt med att Riksbankens signaler om sänkningar blir allt tydligare väntas det ge fortsatt stöd för boprisförväntningarna och vind i seglet för en annars ganska avmattad boprisutveckling”, analyserar han.

Läs även:

Nu tror fler på högre bostadspriser – Dagens PS

Svenska folket: Nu stiger bostadspriserna – Dagens PS

Bostadsmarknaden går ur ide – fler köper bostad – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS