Camping ger mer semester för pengarna än en chartervecka. Men för många barnfamiljer är även det utom räckhåll.
“Fem veckor semester till priset av en” – men vissa får ingen alls


Mest läst i kategorin
Charterresor har blivit dubbelt så dyrt på tio år, och många barnfamiljer har i sommar inte råd att resa.
Samtidigt kan pressen på föräldrar att skapa en lyckad sommar upplevas som stor, något som enligt en expert kan hanteras genom att sätta gemensamma och rimliga förväntningar i familjen.
Missa inte: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS
Priset på en chartervecka ökat rejält
Som Dagens PS tidigare rapporterat har semesterkostnaderna rusat för barnfamiljer. Enligt Zmarta landar en chartervecka i snitt på närmare 40 000 kronor för två vuxna och två barn, medan en campingvecka kostar knappt 7 700 kronor.

Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta, säger i en intervju med TV4 att prisutvecklingen för charter sticker ut rejält:
“Vi ser en prisökning på mellan 30–50 procent på tio år. Chartern sticker ut med en 50-procentig ökning och de andra semesterformerna följer inflationen”.
Med andra ord kan en familj i dag få fem veckors camping för samma pris som en enda chartervecka, en förändring som kan tvinga många att tänka om.
Föräldrars ökade krav
Men det handlar inte bara om kronor och ören. Den ekonomiska pressen går hand i hand med sociala förväntningar, menar Niklas Laninge, sparpsykolog hos Opti.

“Som förälder är man omringad av förväntningar, från barnen, ens partner och inte minst från sig själv. Dessutom får man ju en sminkad inblick i hur härligt alla andra verkar ha det via sociala medier, vilket självklart adderar ännu mer press på vad man måste leverera”, skriver han i ett mejl till Dagens PS.
Han pekar på att många föräldrar själva driver upp kraven – ofta helt i onödan:
“Oftast tror man att ens familj förväntar sig mer än vad de egentligen gör, så prata med varandra!”, uppmuntrar han.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Barn som jämför
För barnen kan frånvaron av semester innebära mer än att bara stanna hemma. Känslan av att hamna utanför kan växa i takt med att klasskamrater delar med sig av bilder och berättelser från resor och upplevelser, och upplevelsen av att “alla andra gör något” förstärks.
“Människan är en jämförelsemaskin, och tyvärr jämför vi oss nästan alltid med de som har det bättre än oss själva”, skriver Laninge.
“Så även om man rent objektivt sett har en toppen-sommar med friska barn, utflykter, bra väder så är det lätt att bli missnöjd och nedstämd när man får höra om de som verkar ha det ännu bättre”, tillägger han.
För att undvika detta, menar han, behöver fokus skiftas från prestation till närvaro:
“Att sätta förväntningar handlar inte om att sänka ribban, utan om att styra fokus mot det som faktiskt är viktigt: gemensam tid, återhämtning och glädje i det lilla. Det viktiga är att involvera familjen när ni bestämmer vad ni ska göra, exempelvis genom att be barnen lista saker de vill göra – både sånt som kostar och som är gratisnöjen”, förklarar Laninge.
Läs också: Nya bolåneregler kan höja priserna – expert: ”Risken är hög”. Dagens PS
Sommarlov utan semester

Men för många barn är semester något de bara hör talas om. Hos Majblomman är det vanligt att möta familjer där sommarresor inte ens finns med i planeringen, berättar kommunikationschef Liv Landell Major:
“Det är vanligt att inte åka på semester på sommaren bland de barn vi stöttar”, säger hon.
Och för de familjer som kämpar ekonomiskt prioriteras det allra mest grundläggande, mat, kläder och trygghet, långt före sommaraktiviteter:
“Vi ser att fler söker ekonomiskt stöd för sina barns basala behov. Människor med svag ekonomi prioriterar det basala framför resor”.
Samtidigt finns det en smärtsam dubbelhet. Även om många av barnen lever i liknande socioekonomiska miljöer, känner de fortfarande av vad de går miste om:
“Vi vet att det känns deppigt att inte kunna berätta om sommarupplevelser, precis som kompisarna. Sverige är segregerat och det är ett stort samhällsproblem”, avslutar Landell Major.
Läs även: Sverige vill ge 54 000 kr i elbilsstöd – men bara till vissa. Dagens PS
Läs även: Europas kärnkraftscomeback – här byggs reaktorerna. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.