Sista minuten-tips. Det här har du inte råd att missa! Sparekonomen Christina Söderberg guidar Dina Pengars läsare i Expressen inför deadline av deklaration, som är den 2 maj.

annons
annons

”Börja i tid och gör lite i taget så blir det en betydligt lättare process”, säger hon i artikeln.

Råd nr 1 är att deklarera i tid – annars blir det böter på 1.250 kronor, så vida du inte sökt anstånd om att få deklarera senare.

Nästa tips, nr 2, är att ta hjälp av Skatteverkets sajt om du sålt aktier eller andra värdepapper, kryptovalutor inkluderade. På e-tjänsten kan du få beräkningshjälp.

Nästa tips, nr 3, är deklarera elektroniskt och, nr 4, att ta hjälp av en deklarationsbyrå – om du har eget bolag eller en komplicerad deklaration.

Där till är tipset, nr 5, att kolla in Skatteverkets hemsida så att du inte missar några avdrag, kolla så att alla förtryckta uppgifter, nr 6, stämmer, betala även in kvarskatten, nr 7 – om du får sådan – i tid för att undvika onödiga avgifter och räntor.

ANNONS
ANNONS

Kom ihåg att du kan komplettera din deklaration efter 2 maj, tips nr 8, och glöm inte att kolla vilka avdrag du kan dela med din sambo eller hustri, nr 9.

Slutligen är tipset, nr 10, i Dina Pengar i Expressen, att anmäla ett konto för utbetalning från Skatteverket vid överskjutande skatt, när du får pengar tillbaka alltså.