Dagens PS

Då tjänar du på att gå ner i tid – och på att fortsätta jobba

tjänar
Om du hunnit fylla 60 år finns det flera saker du behöver ha koll på om du vill tjäna extra pengar till pensionen – både före och efter 65-årsåldern. (Foto: Pexels)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

Sugen på att jobba mindre och nalla på pensionen – eller bör du hålla ut till efter 65 år och tjäna en extra slant? Ekonomerna reder ut.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av snabba förändringar på en allt svagare arbetsmarknad överväger allt fler att ta ut pensionen tidigare – men att hitta den mest optimala lösningen är lättare sagt än gjort.

Pensionsuttag påverkas nämligen av en rad skatteregler – och har du inte koll på avtal och regler riskerar du att hamna i en pensionsfälla.

”Det enklaste sättet att undvika pensionsfällor är att jobba fram till pensionen. Den som ändå vill ta ut pension i förtid bör tänka på flera saker”, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på webbportalen Minpension.se, till Dagens Industri.

Läs mer: Så kan du lämna ekorrhjulet – och gå i tidig pension – Dagens PS

Så kan du gå ner i tid

Anställda mellan 60 till 65 år kan erbjudas avgångsvederlag, avgångspension eller en lösning där man jobbar 80 procent, får 90 procent av lönen och 100 procent i inbetalning till tjänstepension. Det förstnämnda är pensionsgrundande för den statliga pensionen.

Via flexpension kan du som hunnit fylla 60 år gå ner i arbetstid och få en extra avsättning till tjänstepensionen – medan den som fortsätter att jobba heltid i stället får högre pension.

En växande trend är att bli jobbonär, det vill säga att jobba deltid innan 65 år samtidigt som du tar ut en del av den allmänna pensionen. Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar kan man då tjäna ett par tusen kronor mer i allmän pension per månad livet ut.

Läs mer: 5 tips: Se hit, företagare – rädda din pension! – Dagens PS

ANNONS
tjänar
Ha koll på pensionsavtal och skatteregler – så slipper du drabbas av en pensionsnit som svider i plånboken. (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

En fördel för vissa

Pengar går också att tjäna om du i stället väljer att jobba några år extra efter pensionen – så länge som du har hög lön.

De med inkomster på under 40 000 kronor i månaden – exempelvis barnskötare, undersköterskor och städare – får nämligen inte så mycket pengar kvar efter skatt om de fortsätter jobba efter 65 år.

Höginkomsttagarna tjänar däremot betydligt mer på att fortsätta jobba efter pensionen, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat om.

“Ger en bra skatteeffekt”

Om man som låginkomsttagare vill kunna dryga ut kassan rekommenderar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, att man blir jobbonär några år efter att man fyllt 65 år.

“Arbeta till 67 eller 68 år men ta dina sista år på halvtid då det inte minst ger en bra skatteeffekt”, säger hon till Privata Affärer.

Här är hela listan på pensionsfällor som du ska undvika

ANNONS

Läs mer: Då lönar det sig att jobba efter pension – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]