När en bostadsrättsförening vill avhysa en medlem gäller det att saker och ting går korrekt till. Det visar ett prejudicerande rättsfall.
Vräkningshotad medlem vann mot föreningen
Mest läst i kategorin
HSB har kikat närmare på det avgörande rättsfallet i Svea hovrätt från 2015.
En bostadsrättsinnehavare hotades av vräkning, formellt förverkande av sin bostad, efter klagomål om störningar.
Efter tre rättelseanmaningar till medlemmen lämnade bostadsrättsföreningen in stämningsansökan med kravet att lägenhetsinnehavaren skulle avflytta med omedelbar verkan.
Föreningen var för för luddig och förlorade målet
När målet kom upp i Svea hovrätt slog domstolen ner på föreningens rättelseanmodan, där det stod att bostadsrättsföreningen “under en längre tid vid ett flertal tillfällen mottagit klagomål om oacceptabla förhållanden och störningar”, berättar HSB på sajten Brf-nytt.
Det där, “oacceptabla förhållanden och störningar”, var alldeles för diffust för att begära att bostadsrättsägaren skulle göra bot och bättring och därmed undvika förverkande av sin bostad.
Rättelseanmodan var inte tillräckligt tydlig för att lägenhetsinnehavaren skulle förstå vad som behövde göras för att undvika vräkning.
Bostadsrättsföreningen förlorade därmed målet i hovrätten mot sin medlem. Som rättelseanmodan var utformad kunde den inte “tillmätas någon rättslig verkan”, skriver HSB på Brf-nytt med hänvisning till utslaget i hovrätten.
Läs även: Evakueringsbostad – ingen rättighet vid stambyte
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.