Dagens PS

Båtförsäkring: Så hittar du billigast båtförsäkring

Båtförsäkring
Vi guidar dig till den bästa båtförsäkringen.
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Att äga en båt är en fantastisk upplevelse, men det kommer också med viktiga ansvarsområden, som att ha rätt försäkring. Med flera försäkringsbolag som erbjuder olika typer av båtförsäkringar, kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina specifika behov. Därför är det avgörande att jämföra båtförsäkringar online.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Att äga en båt är inte bara en fantastisk känsla av frihet utan också ett stort ansvar. Här kommer en båtförsäkring in i bilden, som en oumbärlig del av båtägandet. Detta skydd är avgörande för att trygga både din investering och din sinnesro. 

Men vad ingår i en båtförsäkring, och hur kan man hitta den bästa, och billigaste, båtförsäkringen? Det är frågor vi tänker besvara i den här artikeln.

Målet är att ge en djupgående förståelse av de olika aspekterna av båtförsäkringar, och olika tips för att hitta billigast båtförsäkring utan att behöva kompromissa med skyddet. Du kan enkelt jämföra båtförsäkringar med verktyget högst upp på den här sidan.

Vad är en båtförsäkring?

ANNONS

Innan vi dyker in i detaljerna måste vi först definiera vad båtförsäkringar faktiskt är. I sin enklaste form är båtförsäkring en typ av försäkringspolicy som skyddar dig och din båt mot olika typer av risker som kan uppstå, vare sig det handlar om skador från en olycka, naturkatastrofer eller en stöld. En försäkring för din båt inte bara en rekommendation utan i många fall en ren nödvändighet. 

Det finns flera anledningar till att det är viktigt att försäkra sin båt. För det första kan reparation eller ersättning av en skadad eller stulen båt vara mycket kostsam utan en försäkring. För det andra kan du som båtägare bli personligt ansvarig för skador eller olyckor som orsakas av din båt, vilket kan vara ekonomiskt förödande utan ett skydd.

Om du har din båt vid ditt fritidshus, så som ett sommarhus, så kan du även passa på att jämföra och ansöka om en fritidshusförsäkring, för att ha hela semester-tiden skyddad.

ANNONS

Senaste nytt

Olika typer av båtförsäkringar

Att välja den bästa båtförsäkringen är inte alltid en enkel uppgift, speciellt eftersom det finns flera olika typer att välja mellan. Varje typ har sina egna specifika fördelar och begränsningar, och det är viktigt att göra en grundlig jämförelse för att hitta det bästa alternativet för dig. 

Att vara noggrann med att läsa försäkringsvillkoren kan rädda dig från obehagliga överraskningar längre fram. Om du har en unik båttyp, exempelvis en flodbåt eller husbåt, finns det specialförsäkringar som kan vara mer lämpade för dina behov. 

Glöm inte att granska nivån på kundtjänsten och responstiden vid skadeärenden när du väljer försäkringsbolag som ska försäkra din båt. En bra båtförsäkring bör även ge dig flexibilitet att göra ändringar utifrån din användning av båten under säsongen.

ANNONS

Ansvarsförsäkring

Ansvarsförsäkring är det mest grundläggande skyddet och är vanligtvis den billigaste båtförsäkringen. Denna typ av försäkring för båt skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om du orsakar skada på andra människor eller deras egendom. Med ansvarsförsäkring är du inte skyddad för skador på din egen båt, vilket kan vara en stor nackdel. 

Tänk på att en ansvarsförsäkring ofta inte täcker juridiska kostnader, vilket kan vara en stor utgift om en tvist skulle uppstå. Ett sätt att komplettera en ansvarsförsäkring kan vara genom att även ha en olycksfallsförsäkring. 

Om du ofta lånar ut din båt till andra, bör du kontrollera om ansvarsförsäkringen gäller i dessa situationer. För att få ett mer heltäckande skydd kan du överväga att kombinera ansvarsförsäkringen med andra försäkringstyper.

Helförsäkring

Helförsäkring är en utökad form av båtförsäkring och inkluderar vanligtvis både ansvarsförsäkring och kaskoförsäkring. Detta betyder att du både är skyddad om du skulle skada någon annans egendom och för skador på din egen båt, oavsett om de är självförvållade eller orsakade av tredje part. 

Detta anses av många som den bästa båtförsäkringen, speciellt för nyare eller mer värdefulla båtar. Det är dock viktigt att noggrant läsa igenom vilka typer av skador och händelser som är undantagna från försäkringen. 

Om du använder din båt i affärssyften, som till exempel för charter eller uthyrning, behöver du troligen en tilläggsförsäkring. Priset på en helförsäkring kan variera beroende på flera faktorer, som båtens ålder och skick. Det kan också vara en god idé att se över möjligheterna till rabatter om du kombinerar flera försäkringar hos samma bolag.

ANNONS

Kaskoförsäkring

Kaskoförsäkring är en specialiserad form av försäkring för båt som fokuserar på skador på själva båten, men inte nödvändigtvis det som finns inuti den. Detta är en bra option för dem som kanske redan har en annan form av försäkring för personliga tillhörigheter ombord. Om du har särskild utrustning eller modifieringar på din båt, bör du kontrollera om dessa är inkluderade i kaskoförsäkringen. 

Det är också viktigt att veta om det finns begränsningar för var du får segla eller förvara båten. Om du planerar att delta i båttävlingar eller andra evenemang kan en standard kaskoförsäkring vara otillräcklig. För extra skydd, överväg olika tillägg som täcker ttill exempel bogsering eller assistans på öppet hav.

Specialförsäkringar

För den som använder sin båt på ett mer ovanligt sätt, exempelvis för tävlingar eller långsegling, finns det specialförsäkringar. Dessa kan vara dyrare men de ger ofta ett mer heltäckande skydd. Om du har en specialbåt, som en racerbåt eller en segelbåt för långseglingar, kan det vara värt att försäkra din segelbåt eller motorbåt genom en sådan specialförsäkring. 

För tävlingsbåtar kan det till exempel finnas försäkringar som täcker skador under själva tävlingen, vilket sällan inkluderas i standardförsäkringar. Om din båt har en ovanlig design eller är en äldre modell, kan en specialförsäkring ge bättre anpassat skydd. 

Det är också bra att känna till att vissa specialförsäkringar kan inkludera extratjänster, som juridisk rådgivning eller sjöräddning. Var noga med att jämföra flera alternativ för att hitta det mest prisvärda och omfattande skyddet.

Oavsett ditt unika behov och din båttyp, finns det många båtförsäkringar att jämföra och välja mellan. Det viktigaste är att du tar dig tid att jämföra och sedan välja det mest passande skyddet.

ANNONS

Vad inkluderas i en försäkring för båt?

Det finns flera komponenter som generellt sett ingår i en båtförsäkring, och det är viktigt att vara väl informerad om dessa för att göra ett klokt val. Båtförsäkringens pris kan variera beroende på hur många och vilka komponenter du väljer att inkludera i ditt paket.

Skydd för båten och dess huvudkomponenter

En grundläggande båtförsäkring täcker vanligtvis de mest väsentliga delarna av din båt. Det inkluderar skydd för båtens:

 • Skrov
 • Motor
 • Navigationsutrustning

Denna grundläggande nivå är ofta vad man menar när man pratar om att försäkra båt i dess enklaste form.

Ansvarsskydd

ANNONS

Ansvarsskyddet ingår oftast i grundpaketet och finns till för att skydda dig ekonomiskt om din båt orsakar skador på andra personer eller deras egendom. Detta är en viktig komponent, och något som varje bra båtförsäkring bör inkludera.

Tillägg och tillval

För den som söker ytterligare trygghet förutom det grundläggande paketet finns det flera tillägg och tillval att välja mellan. Exempelvis kan man lägga till skydd för personliga tillhörigheter ombord, något som kan vara värdefullt för dem som spenderar mycket tid på sin båt. Det kan också vara möjligt att lägga till skydd för fiskeutrustning, en komponent som inte alla är medvetna om men som kan vara viktig för fiskare.

Sjöassistans och bogsering

Ett annat tillval som kan vara användbart i en försäkring för båt är sjöassistans och bogsering. Om du råkar ut för motorstopp eller andra problem på öppet vatten kan det vara en skön känsla att veta att hjälpen är på väg. Denna service kan ibland köpas till som ett extra tillval, och priset kan variera mellan olika leverantörer.

Det är alltså viktigt att du ser över alla dessa komponenter noggrant och jämför båtförsäkringar innan du fattar ditt beslut. Utifrån jämförelsen kan du enkelt välja den bästa båtförsäkringen, det vill säga den som bäst matchar dina behov och förväntningar.

Hitta den bästa båtförsäkringen

ANNONS

ANNONS

Vad ska man titta på när man jämför båtförsäkringar?

Att välja den bästa båtförsäkring är en komplex process som involverar flera överväganden utöver själva kostnaden. Det är därför viktigt att inte bara välja en billig båtförsäkring, det vill säga att endast titta på priset, utan även att noga jämföra båtförsäkringar baserat på flera andra kriterier. Här är några viktiga faktorer att tänka på:

Försäkra segelbåt eller motorbåt?

Först och främst bör du ta hänsyn till båtens typ och ålder. Att försäkra en äldre båt kan vara dyrare, medan vissa båttyper, som segelbåtar, kan ha lägre premier. Om du till exempel vill försäkra din segelbåt, kan du märka att premierna är lite annorlunda jämfört med att försäkra en motorbåt. Det är också viktigt att notera att priset för en småbåtsförsäkring kan vara lägre än för större båtar.

Förvaringsplats och användningsområde

Platsen där du förvarar din båt och hur du tänker använda den är också viktiga faktorer. Till exempel kan en båt som ligger i en säker marina ha lägre premier än en som är förankrad vid en privat brygga. Användningsområdet, vare sig det är för nöje, fiske eller kanske till och med affärsändamål, kan också spela roll i båtförsäkringens pris.

ANNONS

Självrisk och täckningsalternativ

Självrisken, eller den summa du själv måste betala vid en skada, är en annan viktig faktor att överväga när du ska försäkra din båt. En högre självrisk kan sänka din premie, men det bör vara en summa som du kan betala om olyckan skulle vara framme. Det är också viktigt att jämföra båtförsäkringar utifrån olika täckningsalternativ. Vissa försäkringar kan inkludera skydd mot naturkatastrofer, medan andra kan erbjuda skydd mot stöld.

Försäkringsgivarens rykte

Sist men inte minst, undersök försäkringsgivarens rykte. Detta innebär att läsa kundrecensioner och kanske även be om rekommendationer från vänner eller familjemedlemmar som också har båtar. 

Att investera tid i att göra detta kan leda till att du hittar en bra och billig båtförsäkring, som inte bara är ekonomiskt fördelaktig utan också ger dig det skydd och den service du behöver.

Genom att vara uppmärksam på dessa faktorer kan du göra en mer välgrundad jämförelse och hitta den bästa båtförsäkringen som uppfyller just dina behov och förutsättningar.

Hitta en billig båtförsäkring

ANNONS

Att hitta en billig båtförsäkring som också ger bra skydd och täckning kan vara en utmanande uppgift. Men det finns flera strategier och metoder som kan användas för att minska premiekostnaden utan att för den delen kompromissa med kvaliteten på försäkringen. Här är några nyttiga tips för att hjälpa dig att hitta billigast båtförsäkring, som också lever upp till dina egna förväntningar.

Försäkringsbundling för rabatter

 • Samla flera försäkringar: Ett effektivt sätt att sänka dina försäkringskostnader är att använda sig av det som på försäkringsspråk kallas “bundling”. Det innebär att du samlar flera olika typer av försäkringar hos en och samma försäkringsgivare.
 • Rabattmöjligheter: Genom att ha din bilförsäkring, hemförsäkring och båtförsäkring hos samma bolag kan du ofta kvalificera dig för rabatter, vilket kan sänka det totala priset för din båtförsäkring.
 • Bättre kundservice: Bundling kan också resultera i förbättrad kundservice, eftersom du blir en mer värdefull kund för försäkringsbolaget.

Säkerhetskurs för rabatter

 • Genomgå en säkerhetskurs: Många försäkringsbolag erbjuder rabatter om du kan bevisa att du har genomgått och godkänts i en säkerhetskurs för båtägare.
 • Certifikat: Efter att ha slutfört en sådan kurs erhåller du vanligtvis ett certifikat som du sedan kan visa upp för ditt försäkringsbolag.
ANNONS
 • Ökad säkerhet: Utöver den finansiella vinsten får du också ökad kunskap om båtsäkerhet, vilket kan minska risken för olyckor och därmed också framtida försäkringskrav.

Investera i säkerhetsutrustning

 • Installera säkerhetsutrustning: Det är också möjligt att få billigast båtförsäkring genom att installera säkerhetsutrustning i din båt, som brandvarnare, GPS-system, och eventuellt också moderna larmsystem.
 • Dokumentation: Se till att dokumentera installationen och underhållet av säkerhetsutrustningen, då detta kan behövas som bevis för att erhålla rabatten.
 • Dubbel vinst: Inte nog med att du sparar pengar, du ökar också din egen och dina passagerares säkerhet ombord.

Jämför båtförsäkring online

 • Använd jämförelseverktyg: Det finns många verktyg där du kan jämföra båtförsäkringar från olika leverantörer, exempelvis hittar du ett jämförelseverktyg på den här sidan. Detta är ett snabbt och effektivt sätt att se var du kan hitta den bästa båtförsäkringen.
 • Förnya inte automatiskt: Var försiktig med att automatiskt förnya din nuvarande försäkring. Se till att du aktivt jämför priser varje år för att hitta billigast båtförsäkring.
ANNONS

Försäkra din båt utefter säsong

När det gäller båtförsäkring är det viktigt att även ta hänsyn till säsongens påverkan. Många båtägare använder sin båt främst under sommarhalvåret och låter den ligga i vinterförvaring under de kalla månaderna. I detta sammanhang kan det vara klokt att försäkra din båt utefter säsong, något som hjälper dig att sänka kostnaderna.

 • Variabel täckning: Det är möjligt att justera din försäkringstäckning beroende på säsong. Under vintermånaderna, när båten är i förvaring, kan du kanske minska täckningen till endast grundläggande skydd mot exempelvis stöld eller skador på grund av extremt väder.
 • Kostnadseffektivt: Genom att anpassa din försäkring efter säsong kan du avsevärt minska de årliga kostnaderna. Det blir som en ”paus” i full täckning, vilket minskar premien.
 • Tillgängliga rabatter: Försäkringsbolag erbjuder ibland rabatter för de kunder som väljer säsongsanpassade försäkringsalternativ. Det kan därför vara en god idé att förhöra sig om eventuella säsongsrabatter när du jämför olika försäkringar.
 • Viktigt att komma ihåg: Om du överväger att ändra din båtförsäkring till en säsongsanpassad plan, se till att du är medveten om vilka begränsningar som finns och vilken täckning som gäller under vilka månader.

Genom att vara medveten om detta alternativ kan du göra en mer ekonomisk och effektiv plan för ditt båtägande, utan att kompromissa med den säkerhet och trygghet som en bra båtförsäkring ger.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS