ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

10 frågor och svar om bitcoin

Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 18 okt. 2017

Vi reder ut begreppen kring det haussade fenomenet.

ANNONS
ANNONS

1. Vad skiljer bitcoin från vanliga pengar?

Svar: Bitcoin är en endast en digital valuta men den liknar på många sätt vanliga valutor som exempelvis dollar och kronor; det går även att handla för bitcoin i vissa butiker, enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

2. Finns det andra viktiga skillnader?

Svar: Ja, det finns till exempel ingen centralbank som försvarar eller garanterar bitcoin och det gör kursen extra känslig för kursförändringar och attacker.

3. Hur fungerar bitcoin?

Svar: Bitcoin har ingen kontrollinstans medan traditionella valutor kontrolleras av banker, som registrerar in- och utbetalningar. Med bitcoin är alla informationer om nya transaktioner utspridda över ett stort antal datorer som är sammankopplade i ett nätverk, förklaras SvD Näringsliv.

4. Och vad händer då?

Svar: Efter ett visst antal transaktioner sker en sammanfogning av dessa till ett digitalt “block”, som hamnar i databasens gemensamma logg; det är detta som kallas block chain.

5. Hur ska bitcoin förvaras?

Svar: I en digital plånbok. I den sparar du hela blockkedjan och samtidigt är informationen som finns där öppen för alla – det ska förhindra att falska transaktioner sker.

6. Hur skapas nya bitcoin?

Svar: Med hjälp av mycket stor datorkraft. Nya bitcoin skapas varje gång ett nytt block skapas – det sker var tionde minut och vinstchanserna att få fler bitcoin ökar ju större datorkraft som erbjuds.

7. Hur går det till rent praktiskt?

Svar: Datorkraften räknar ut avancerade algoritmer och ju fler algoritmer som skapas desto fler bitcoin innebär det. Processen kallas för mining och med tiden skapas inga fler bitcoin. Enligt SvD:s artikel är det maximala antalet bitcoin satt till 21 miljoner och det förväntas inträffa 2140.

8. Var finns de största bitcoinutvinnarna?

Svar: I Kina och Venezuela där elen är billig, det är en konkurrensfördel när det handlar om att utvinna bitcoin då stor datorkraft alltså krävs.

9. Hur kan jag betala med bitcoin?

Svar: Genom att först skaffa en digital plånbok – du laddar ned appen via mobilen eller datorn.

10. Det här låter som Swish – finns det likheter mellan betalmetoderna?

Svar: Absolut. Men när du handlar med bitcoin bekräftar du inte köpet med bank-id. Däremot krävs en personlig kod som du använder när du handlar för den digitala valutan. Vem som helst kan starta ett bitcoin-konto anonymt, och skulle du av en händelse förlora exempelvis mobilen går det enkelt att återställa din digitala plånbok på en annan enhet. Däremot är pengarna borta om du tappar bort både mobil och kod.

Fortsätt läs “PS kryptovalutor” nedan:

ANNONS

Analys: Bitcoin-reklamen svämmar över >

Uppenbarelse blev drömklipp: “Fick panik och satsade allt” >

Bankens dom: “Bitcoin en spekulativ bubbla” >

Japansk kryptorädsla över – öppnar dörr till finrummet >

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS