Skakad Zuckerberg bryter tystnaden om skandalen

Uppdaterad: 22 mars 2018Publicerad: 22 mars 2018
Om inte Facebook kan skydda användarnas uppgifter, så förtjänar vi inte deras förtroende
Om inte Facebook kan skydda användarnas uppgifter, så förtjänar vi inte deras förtroende

“Det här var ett brott mot användarnas förtroende och jag är verkligen ledsen över att det kunde ske”, säger Facebookskaparen.

ANNONS
ANNONS

Mark Zuckerberg ber om ursäkt i en intervju med tv-kanalen CNN efter avslöjandet om att alla 50 miljoner användare kan ha fått sina uppgifter kapade av företaget Cambridge Analytica, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Dagens PS har givetvis också uppmärksammat dataskandalen. I går berättade vi exempelvis om Zuckerbergs tystnad, som han nu alltså bryter.

Facebook är inne i en djup förtroendekris efter det som hänt. Samtidigt har aktien fallit som en sten på börsen – även om den ryckt upp sig något efter Zuckerbergs ursäkt. Hundratals miljarder av Facebooks börsvärde uppges ha gått upp i rök i kölvattnet av den stora skandalen med röjandet av Facebookanvändarnas uppgifter.

“Om inte Facebook kan skydda användarnas uppgifter, så förtjänar vi inte deras förtroende”, säger Zuckerberg till CNN.

Mark Zuckerberg lovar nu, enligt artikeln, att kollen ska bli bättre på de företag som kan få tillgång till användarnas uppgifter; han säger sig också välkomna en lagstiftning för sociala medier.

Samma regler för transparens när det gäller reklam borde gälla för sociala medier som för andra medier, säger Mark Zuckerberg, som även lovar att bli mer aktiv inför andra val efter kritiken om påverkanskampanjer från Ryssland i samband med presidentvalet i USA.

Mark Zuckerberg är villig att vittna i kongressförhör om han blir kallad efter den uppmärksammade händelsen med Cambridge Analytica.

I ett inlägg på Facebook presenterar Mark Zuckberg flera åtgärder för att undvika en ny dataskandal, rapporterar Finwire.

Mark Zuckerberg presenterar åtgärder för att stoppa en ny dataskandal på Facebook.

Han säger bland annat att man redan har ökat granskningen av appar som tidigare hade tillgång till stora mängder av data på sociala plattformen innan de senaste ändringarna 2014 gjordes. Cambridges datainsamling kom från en app som hade samlat in information om användare 2013.

Vidare uppges Facebook komma att begränsa apputvecklares datatillgång ytterligare i syfte att förhindra liknande saker från att inträffa igen. Ens personliga data på en app kommer dessutom att automatiskt försvinna om man inte använt appen på tre månader.

Slutligen ska företaget lägga till en ny funktion i nyhetsflödet med vilken man kan stoppa utvalda appar från att få tillgång till ens data. Denna funktion finns redan under privata inställningar.

Skandalen har också fått politiker att kräva en utfrågning av Mark Zuckerberg och ställa krav på ökad reglering. Det sista har Facebook-chefen inte något emot.

“Jag är inte säker på om vi inte borde regleras. Det finns saker som reglering av reklamtransparens som jag skulle älska att se”.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.