Sverige har en regeringskris. Riksdagen röstar på måndag om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Just nu är det en majoritet som vill fälla regeringen. 

ANNONS

Sverigedemokraterna har lämnat in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfvén efter att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar tidigare under dagen meddelat att partiet inte längre har förtroende för statsministern, vilket skapat en regeringskris.

V har under en tid hotat om att förtroendet är förbrukat för regeringen om de inte backar ifrån januariavtalets förslag om marknadshyror i nyproduktion, vilket regeringen alltså vägrat. Det behövs dock 35 röster för att väcka ett misstroendevotum i riksdagen, vilket Vänsterpartiet inte kan göra själva då de har 27 mandat.

SD lämnade in till talmannen

SD med sina 62 mandat har däremot inte det problemet – och under torsdagen kom beskedet att en misstroendeförklaring lämnats in till talmannen som i sin tur gett beskedet att en omröstning om statsministerns framtid sker på måndag 10.00.

Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom missförtroendeförklaringen, och därmed finns en majoritet i riksdagen för att fälla statsministern.

”Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook.

Samma besked ger KD:s Ebba Busch.

”Kristdemokraterna kommer rösta rött, Kristdemokraterna kommer att rösta för att fälla regeringen Löfven”, säger hon på en pressträff.

ANNONS
ANNONS

Första gången i svensk historia

Skulle misstroendeförklaringen ha en majoritet med minst 175 ledamöter i riksdagen som röstar för har riksdagen förklarat sitt misstroende för regeringen. Det vore i så fall första gången i svensk historia som en missförtroendeförklaring har en majoritet.

I så fall har regeringen en vecka på sig att utlysa ett extraval, annars måste regeringen avgå, och det blir då upp till talmannen att hitta en kandidat att bilda en ny regering som tolereras av riksdagen.

Läs mer: V: Gör rätt, Stefan Löfven – annars fäller vi regeringen