”Det är viktigt att tänka även på de ekonomiska konsekvenserna. Det kan låta cyniskt att ställa pengar mot liv. Men det är liv som gäller där också. Liv ställs mot liv”, säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg i en TT-intervju.

ANNONS

Han vågar inte spekulera i hur många människoliv den ekonomiska djupdykningen i coronavirusutbrottets spår kan komma att skörda, men att den också kommer att döda människor är obestridligt, fastslår han.

Det blir vi varse om senare. På sikt, säger han och pekar på studier som bekräftar detta, även om dödsfallen på andra områden som till exempel arbetsplatsolyckor och trafikolyckor samtidigt sjunkit under dessa perioder.

Fler dör och självmorden ökar

Enligt Joakim Sandberg är det svaga och utsatta grupper som i första hand dör i ekonomiska kriser. I Grekland dog 242 personer under finanskrisen 2008, dessutom ledde finanskrisen 2008-2009 till mellan 5.000 och 10.000 fler självmord i Europa och Nordamerika, framhåller filosofi- och ekonomiprofessorn, som betonar i TT-intervjun att arbetslöshet och kris skadar både den fysiska och psykiska hälsan hos människor.

”Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det”, säger Joakim Sandberg i artikeln.

Han anser att politikerna, innan de fattar beslut, bör tänka på livskvaliteten framåt, hur många år som påverkas.

ANNONS
ANNONS

”Om man överreagerar nu för att rädda gamla så kan unga drabbas under lång tid framöver.”