En strejk duger inte att skylla på, anser EU-domstolen som kräver att flygbolaget ersätter drabbade resenärer för inställda flygningar under pilotstrejken våren 2019.

ANNONS

”Att EU-domstolen nu bedömt att strejken inte har utgjort en extraordinär händelse är ytterst oväntat och olyckligt. SAS befarar att beslutet får allvarliga och långtgående ekonomiska och arbetsrättsliga konsekvenser inte bara för SAS, utan alla flygbolag i hela Europa”, skriver SAS i en kommentar, uppger TT i en artikel på SvD.se efter flygbolagets bakslag i EU-domstolen.

SAS tänker nu pröva ärendet i Attunda tingsrätt och någon ersättning betalas inte ut till berörda resenärer förrän tingsrätten sagt sitt, är beskedet.

”Så snart saken är färdigbehandlad kommer SAS att följa det beslutet”, skriver flygbolaget.

Förutom att strejken som pågick i sju dagar kostade SAS drygt 600 miljoner kronor, enligt en flyganalytiker, så riskerar företaget nu att åka på ytterligare en smäll på upp till 1,2 miljarder kronor.

Det är Jacob Pedersen, analytiker som bevakar SAS för Sydbank, som skriver detta i en kommentar till TT.

ANNONS
ANNONS

Han konstaterar också att SAS redan blöder och förlorar 500-700 miljoner kronor varje månad på reserestriktionerna i pandemin.

Läs även: SAS kan slippa miljardnota för inställda resor [DagensPS.se] »