Stoppades av Kustbevakningen med 1,8 promille i blodet. Nu åtalas han.

ANNONS

Aftonbladet berättar om händelsen, som inträffade i Stockholms skärgård i somras. Miljardären framförde enligt Kustbevakningen sin motorbåt i en hastighet av tolv knop där fartbegränsningen är åtta knop.

När han stoppades vägrade han göra ett utandningsprov på platsen och fick i stället följa med till sjukhus och ta ett blodprov, som alltså visade att han hade 1,8 promille alkohol i blodet.

I samband med händelsen ville miljardären inte uttala sig utan advokat. Efter provtagningen släpptes han och fick ta en taxi hem.

I den aktuella motorbåten, som kan göra 40 knop, fanns sex personer, däribland två ungdomar och ett minderårigt barn, berättar AB.

Miljardären uppgav enligt artikeln att han haft tre andra familjer på lunch på sitt nyinköpta sommarställe.

”Där drack jag några starköl och någon snaps”, säger han i förhöret.

”Vi åt, badade och lekte. Sen eftermiddag bröt vi upp för att alla skulle åka hem till sitt.”

I rapporten skriver Kustbevakningen, bland annat: ”Jag uppfattade N som märkbart påverkad av alkohol eller andra substanser.”

Miljardären tillstår i dag att han gjorde fel som körde båten i ett berusat tillstånd, även om han själv inte trodde att han var onykter.

ANNONS
ANNONS

”Man ska inte dricka och köra båt!”, skriver han i ett sms till AB.

Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet. Påföljden kan bli fängelse i upp till två år.

Dock är det sällan så hårda straff döms ut. Åklagaren i målet gör bedömningen att det kan bli frågan om ett kortare fängelsestraff eller en villkorlig dom förenad med samhällstjänst, säger han till tidningen.