Se filmen som påstås visa att Boeing-planet träffades av en luftvärnsmissil.

ANNONS

Dagens PS har rapporterat om kraschen och vad som först uppgavs vara en flygolycka.Alla 176 ombord, flera svenskar, omkom.

Den teori som nu bedöms vara mest trolig är att Iran sköt ned planet, en Boeing 737-800, av misstag.

Uppgifterna kommer från flera underrättelsekällor i USA, Kanada och Storbritannien men har ännu inte bekräftats av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

The New York Times publicerade på torsdagen ett filmklipp där en luftvärnsrobot, enligt hypotesen, exploderar strax intill planet hemmahörande i Ukraina på väg mot huvudstaden Kiev och som precis hade lyft från Teherans flygplats.

Planet ska efteråt ha försökt vända men dödsstörtade i stället mot marken.

Nu hävdar såväl Kanadas premiärminister Justin Trudeau som Storbritanniens motsvarighet Boris Johnson att allt pekar på att planet sköts medan USA:s president Donald Trump uttryckt sig mer vagt, enligt bedömare för att inte spä på spänningarna med Iran, uppger Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Iran tillbakavisar uppgifterna om att planet skulle ha skjutits ned av en iransk luftvärnsrobot.

”Vi måste invänta resultatet av utredningen men vi kan med säkerhet redan nu säga att planet absolut inte sköts ned av en robot”, säger Ali Abedzadeh, chef för Irans trafikflyg, på en presskonferens i iransk tv, uppger SVT Nyheter.