Socialminister Lena Hallengren har enligt DN inte ens svarat på apotekarnas erbjudande om hjälp att snabba på massvaccineringen mot coronaviruset.

ANNONS

”Vi skulle kunna vara en del i att underlätta det här arbetet”, säger Sveriges Apoteksförenings vd Johan Waller till tidningen.

Sveriges Apoteksföreningen och Sveriges Farmaceuter erbjuder i en skrivelse till socialminister Lena Hallengren (S) att stötta vården i massvaccineringen mot corona.

Kompetens finns redan

Regelverket hindrar i dag farmaceuter från att ordinera vaccin och utföra vaccinering. Men föreningarna menar att både utbildning och kunskap finns på apoteken för att snabbt lära sig vaccinering.

”Det handlar inte om att du ska gå in och läsa på universitet ett halvår för att kunna sticka en spruta. Det handlar snarare om att man behöver vissa kunskaper för att hantera allergiska reaktioner och anafylaktisk chock och sådant”, säger Johan Waller, är en av de som skrivit under brevet till Lena Hallengren, till DN.

I Norge och Danmark fungerar detta redan, liksom i Storbritannien och Irland.

Men i Sverige svarar inte ansvarig minister ens på skrivelsen från apoteks- och farmaceutföreningarna.

Svenska Handel får heller inget svar

Även Svensk Handel ligger på regeringen i frågan, men försöken att få till stånd ett möte med socialdepartementet är fruktlösa.

ANNONS
ANNONS

”Det ska naturligtvis de svara på. Men min känsla är att nu har man ett avtal med SKR och det är de som ska utföra vaccinationerna. Då har man väl inte sett någon anledning att göra någonting så här långt”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i artikeln.

För fyra dagar sedan, den 10 januari, hade 80 000 personer vaccinerats i Sverige, och det är personer som befinner sig i riskgrupp. Kritikerna anser att det tar för lång tid med vaccineringen med tanke på hur många miljoner som ska vaccineras.

Läs även: Ytterligare 5,5 miljarder till smittspårning [DagensPS.se] »