Miljöaktivisten Greta Thunberg blev klassad som en ”snorunge” av Brasiliens president under tisdagen. Nu ger hon svar på tal, genom att sarkastiskt ändra sin Twitter-presentation.

ANNONS

Konflikten bottnar i ett antal mord som skett på ursprungsbefolkningen i Brasilien.

Vid en presskonferens igår kväll gav Jair Bolsonaro sin syn på Greta Thunberg. Detta efter att hon i helgen kritiserade presidenten på Twitter för att han inte tagit tillräckligt med åtgärder för att stoppa mord på Brasiliansk ursprungsbefolkning i Amazonas-regnskogen.

I talet sade Bolsonaro bland annat:

”Vad heter den där flickan? Hon från utlandet? Greta. Greta har sagt att indianerna dog för att de försvarade Amazonas. Det är otroligt att media ger ett sådant utrymme åt en snorunge. Snorunge”, enligt Dagens Nyheter.

Thunberg svarade på måndagsmorgonen med att ironiskt uppdatera sin Twitter-presentation till ”Pirallha”; ordet Bolsonaro använt för att beskriva henne. Samma metod använde hon när Donald Trump kritiserade henne tidigare i höst.

Händelserna Thunberg valde att belysa på Twitter är flera mord på ursprungsbefolkning i Brasilien.

Sedan november har tre medlemmar i en aktivistgrupp som arbetar för att bevara regnskog dödats, varav ett av offren var gruppens ledare. Dåden ska ha utförts av illegala skogskövlare, skriver DN.

ANNONS
ANNONS

I Thunbergs tweet från i helgen skrev hon att det är ”skamligt” att världen är tyst medan mord på Brasiliens ursprungsbefolkning sker.

Under tisdagens presskonferens klargjorde Bolsonaro att han inte står bakom morden på ursprungsbefolkningen.

”Alla mord oroar. Vi försöker följa lagen. Vi är mot olaglig avverkning, mot att sätta eld på skogen. Vi är mot alla som inte följer lagen”, sa han enligt DN.