”Det här är en av de fulaste typerna av skatteflykt” och Magdalena Andersson ”rullar tummarna”, anser han.

ANNONS

Svenska Dagbladet uppger att finansminister Magdalena Andersson (S) inte täppt till kryphålet där runt 1 miljard kronor uppges försvinna i skatt på kapitalvinster varje år.

Genom avancerade skatteupplägg, exempelvis med hjälp av brevlådeföretag, kan den som byggt upp kapitalvinster i Sverige och flyttar utomlands slippa skatta för kapitalvinsterna vid försäljning av värdepapper, andelar i bolag och liknande.

Den så kallade tioårsregeln som funnits sedan 1983 och som ska förhindra detta blir ett slag i luften, särskilt när det också finns företag som har som affärsidé att bidra till skatteflykten, framgår det.

”Staten får in noll kronor per år eftersom regeln inte efterlevs. Det här är en av de fulaste typerna av skatteflykt. Eftersom det hela pågått sedan 1983 har staten tappat 30–40 miljarder”, säger Peter Sundgren, expert på internationell skatt och som driver en skatteblogg, till Svenska Dagbladet och förklarar att Riksrevisionen uppmärksammat problemet.

Även Skatteverket har konstaterat att tioårsregeln inte fungerar och Magdalena Andersson skrotade enligt artikeln att ersätta tioårsregeln med en exitskatt våren 2018 efter hård kritik från näringslivet.

ANNONS
ANNONS

En exitskatt skulle göra företagare och andra skattskyldiga för kapitalvinster i Sverige när de flyttar utomlands.

Men experten Peter Sundgren anser att finansministern sitter och ”rullarna tummarna” samtidigt som en ”kapitalstark elit i samhället kringgår lagstiftningen med utmanande metoder och tillskansar sig jättelika skattefördelar”. Det är ”provocerande”, tillägger han.