Ett oväntat beslut har skakat om världshandeln och oroar biltillverkare globalt. Nya, höga tullar riskerar att drabba varor från Mexiko och EU som säljs till USA.
Tullbesked hotar bilindustrin – nytt handelskrig oroar


Mest läst i kategorin
Detta skapar stor osäkerhet och kan få stora konsekvenser för hur saker tillverkas och flyttas över hela världen.
Frågan är om länderna hinner enas innan de nya reglerna träder i kraft, eller om vi går mot fler hinder för handeln, skriver The Guardian.
Plötsligt tullbesked skapar kaos i branschen
USA:s president, Donald trump, har meddelat att en ny tull på 30 procent kommer att läggas på varor från EU och Mexiko. Detta ska börja gälla den 1 augusti.
Nyheten kom plötsligt via presidentens sociala medier och kommer efter flera veckor av tröga handelsprat mellan länderna.
Det här har fått biltillverkare att agera snabbt, eftersom många har stor produktion och försäljning som påverkas direkt. Denna förändring hotar att riva upp gamla samarbeten inom tillverkning som funnits i årtionden.

EU oroad över “nästan omöjlig” handel
Enligt EU:s handelskommissionär, Maros Sefcovic, skulle en tull på 30 procent göra handel mellan Europa och USA “praktiskt taget omöjlig”. Sefcovic är besviken, eftersom EU och USA enligt honom nästan hade nått en överenskommelse.
De europeiska länderna hade hoppats på ett avtal som liknade det Storbritannien fick, där tullen var 10 procent, men bara för de första 100 000 importerade bilarna. Redan den nivån, jämfört med den tidigare tullen på 2,5 procent, hade varit svår att hantera.
Dagens tullar på 25 procent utöver de ursprungliga 2,5 procenten är redan en börda, men 30 procent skulle innebära ett mycket allvarligt slag för den europeiska bilindustrin.
I ett brev till Europeiska kommissionens ordförande krävde USA:s president att EU skulle “ge full och öppen tillgång till USA:s marknad, utan tullar för oss, i ett försök att minska det stora handelsunderskottet”.

Bilpriserna stiger – allt är kopparns fel
Ett tullbeslut kan snart höja kostnader för koppar, en viktig metall. Detta hotar bilindustrin och belyser metallens centrala roll. Ett föreslaget
Mexiko och Kanada drabbas också hårt
Mexiko försöker också förstå vad de höga tullarna innebär för dem. Precis som EU har Mexiko många bilfabriker, varav några ägs av amerikanska företag, som exporterar bilar till USA.
Vissa av dessa bilar, som Nissan Sentra som byggs i Mexiko, hade redan diskuterats för att flytta produktionen till USA innan det senaste tullbeskedet. Presidenten menar att Mexiko inte har gjort tillräckligt för att stoppa flödet av fentanyl över gränsen till USA.
Det faktum att Kanada har drabbats av en ännu högre tull på 35 procent är ingen tröst för de mexikanska företag som är beroende av handel med USA. USA är nämligen Mexikos största handelspartner.

Skulle montera dragkrok – bilen försvann spårlöst
En enkel installation av en dragkrok förvandlades till en mardröm för ett par. Vad som skulle ta timmar blev veckor, och nu står de utan bil. Vad som
EU förbereder motåtgärder
De nya tullarna kom som en chock för Europa, eftersom EU-kommissionen och USA:s handelsrepresentant under flera månader hade jobbat fram ett avtal som de trodde båda sidor kunde acceptera. Detta första avtal innebar en tull på 10 procent, vilket var fem gånger högre än tidigare och redan då beskrevs som smärtsamt för EU.
EU:s handelsministrar ska nu träffas för att diskutera hur de ska agera. Vissa länder trycker på för en hård reaktion genom att införa motåtgärder värda 273 miljarder svenska kronor, som de hade pausat fram till samma dag vid midnatt.
Mexikos president har sagt att hon är säker på att en lösning kan nås innan tullarna börjar gälla den 1 augusti, men hon betonar att Mexikos självständighet aldrig är något man förhandlar om.
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har varnat att en tull på 30 procent skulle “störa handeln mellan kontinenterna, till nackdel för företag, konsumenter och patienter på båda sidor av Atlanten”.
Hon betonade att EU är en av världens mest öppna handelsplatser och hoppas fortfarande kunna övertyga USA:s president att backa från hoten. Hon lade till att EU kommer att göra allt som behövs för att skydda EU:s intressen, inklusive att vidta egna motåtgärder om det behövs.

Källenius testar: Dold kapacitet i nya GLC
En unik inblick i Mercedes-Benz framtid. Vd Ola Källenius visar den nya eldrivna GLC som utlovar snabb laddning och gott om utrymme. Mercedes-Benz vd Ola
Resten av Europas ledare tycker till
Frankrikes president, Emmanuel Macron, har uppmanat EU att “resolut försvara europeiska intressen” och har uttryckt “mycket starkt ogillande” mot USA:s tullbesked.
Tysklands ekonomiminister, Katherina Reiche, har uppmanat EU att “förhandla på ett praktiskt sätt”, medan Italiens premiärminister, Giorgia Meloni, efterlyser “god vilja för att nå en rättvis överenskommelse som kan stärka västvärlden som helhet”.
Hon lade till att båda sidor bör undvika att dra situationen till sin spets.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Bernd Lange, som leder Europaparlamentets handelskommitté, har sagt att Bryssel omedelbart bör svara med motåtgärder mot USA:s “skandalösa” hot att höja tullarna på import från EU. Han menar att EU intensivt har förhandlat i över tre veckor och har gjort eftergifter.
“Det är fräckt och respektlöst att höja tullarna på europeiska varor från 20 procent till 30 procent”, sade Lange.
“Detta är en örfil för förhandlingarna. Detta är inget sätt att behandla en viktig handelspartner.”
Både EU och Mexiko har nu två veckor på sig att komma överens med USA och undvika de nya tullarna. Huruvida parterna kan nå ett avtal som alla är nöjda med återstår att se.

Akut åtgärd: Volvo-bilar får körförbud direkt
Ett unikt ingripande från Tyska myndigheter har lett till att tusentals Volvo-ägare nu står inför en osäker framtid på grund av Dieselgate. En situation
Missa inte:
Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar. News 55
Investera som kronprinsessan Victoria: Fyller år – köper Alfa Laval. E55
Sommarpriser driver upp inflationen – Riksbanken i kläm. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.