Dagens PS

Kändisen som förstör sina bilar för miljön

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. är både bil- och miljöfantast. (Foto: Corvette-klubben)
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 10 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Robert Downey Jr, mest känd som Iron Man eller Sherlock Holmes, insåg nyligen att hans bilsamling var lite väl omfattande. Nu ska han i stället lotta ut sin bilsamling och satsar stenhårt på miljön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar The Hollywood Reporter.

Robert Downey Jr. är delägare i ett företag som konverterar klassiska bilar till eldrift, en trend som på senare år har tagit rejäl fart. Vissa hävdar att det kombinerar det bästa av båda världar, medan andra menar på att det är fullkomligt idiotiskt.

Vissa bilar gör sig bättre som elkonverterade – exempelvis Citroën DS 21 – även kallad Paddan, medan andra – typ en Porsche 911 från 1973 – förstörs av processen.

Oavsett vad vill Robert, som ska spela in ett program om hela proceduren, konvertera alla sina klassiska elbilar till eldrift och därefter skänka pengar till företag som jobbar specifikt med så kallad ”green tech”.

Robert Downey Jr. är en riktig miljökämpe. (AP Photo/Chris Pizzello) CAAK641

Robert Downey Jr. går från filmstjärna till tv-stjärna

Det nya programmet som kommer att heta Downey’s Dream Cars går alltså ut på att Robert konverterar gamla klenoder till eldrift.

Även om tanken bakom är god är det tveklöst fel tillvägagångssätt om det är miljön man vill gynna. En elbil blir inte bättre för miljön såvida den inte körs tillräckligt mycket eftersom produktionen är så resurskrävande.

ANNONS

Det är således mer miljövänligt att fortsätta köra gamla bilar i originalutförande snarare än att förstöra dem på samma sätt som det är bättre att köpa begagnade kläder än nya.

Enligt Robert Downey Jr. ska hans nya elbilsprojekt bli det han blir ihågkommen för, trots oerhörda framgångar inom filmserier som Iron Man och Sherlock Holmes.

Syftet med tv-programmet är att visa hur det är möjligt att kombinera ”klassiska bilars integritet” samtidigt som man ”nyttjar moderna teknologi och gör dem mer miljövänliga”. Även om logiken är något ihålig är det kanske tanken som räknas.

Läs även: Fel konsumenter köper elbil
Läs även: Provkörning av BMW M1
Läs även: Provkörning av Volkswagen Golf Country
Läs även: Provkörning av Audi R8 GT

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS