Dagens PS

Norden leder racet till elbilar – fortare än väntat

Norden elbilar
I Norge är 87,5 procent av alla sålda bilar en elbil. På bild hamnen i Drammen, dit de flesta bilar fraktas. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 14 sep. 2021Publicerad: 14 sep. 2021

Omställning till en fossilfri fordonsflotta går fortare än beräknat. Åtminstone i Norden – som tar de fem topplatserna i andelen elbilar. 

ANNONS
ANNONS

I Norge säljs snart inga bilar med enbart bensin eller diesel som drivmedel. Under första halvåret var andelen elbilar (inklusive hybrider) hela 87,5 procent av nybilsförsäljningen. Det är högst i hela världen. De fem nordiska länderna lägger beslag på de fem översta platserna i elbilsracet. Det visar en färsk sammanställning av Cleantechnica.

Källa: CleanTechnica


För Sveriges del 
(se diagram nedan) har de senaste två åren varit rena bonanzan för elbilar. 2019 var andelen 10 procent av nybilsförsäljningen. Under första halvåret 2021 har andelen stigit till hela 40 procent. I absoluta tal är det hybriderna (PHEV) som dragit upp siffran. De står för två tredjedelar av elbilsförsäljningen. I Norge är siffrorna de omvända med rena elbilar i täten. Sverige har nu avancerat till tredjeplats i elbilsligan vilket är imponerande med tanke på att förmånerna för elbilsägare är mindre än i flera andra länder. I Norge utgår exempelvis ingen moms vid försäljning av elbilar.

(Andelen av nybilsförsäljningen i Sverige fördelad på rena elbilar (BEV) och hybrider (PHEV) under första halvåret 2021.) Källa: CleanTechnica

 

Förutom Norden är det Europa för hela slanten på såväl tio i topp som 15 i topp för elbilar. Biltillverkarlandet Tyskland ligger exempelvis på sjätte plats. EU:s påtryckningar med en blandning av skattelättnader och pålagor har gett resultat. Europa ser ut att klara omställningen bäst av de stora ekonomiska blocken i världen. Men det kräver naturligtvis också att konsumenterna vill ha elbilar. Vilket verkar vara fallet. 

Kina och USA långt efter 

Kina, som får mycket uppmärksamhet för elbilssatsningar och också är hemvist för flera nya elbilsbolag, återfinns först på plats 16. Ännu långsammare går det för Teslas hemland USA. Amerikanarna, där elbilar står för några blygsamma procent av nybilsförsäljningen, platsar inte ens på 20 i topp. 

Bråttom med analys  

Ur aktiemarknadsperspektiv finns det anledning att skynda på med analysen av hur migrationen till elbilar slår mot olika bolag som exempelvis Bilia. Det går fort och det finns inga andra länder och marknaden att kika på. Vi ligger först. 

Läs även: Svenska mackar testar ny biobensin – lägre utsläpp

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS