Dagens PS

Myndigheten agerar: Nya lagkrav väntar bilägare

Är ni också trötta på att få strålkastarna rätt i ögonen? (Foto: Mohammad Alizade på Unsplash)
Är ni också trötta på att få strålkastarna rätt i ögonen? (Foto: Mohammad Alizade på Unsplash)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 15 juli 2025Publicerad: 15 juli 2025

Bländande strålkastare har länge varit en källa till frustration i trafiken, och nu tyder mycket på att problemet har eskalerat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare och experter larmar om att moderna bilars belysning är starkare än någonsin, vilket skapar farliga situationer för förare. Nu överväger Transportstyrelsen nya, skärpta regler som kan tvinga bilägare att justera sina lampor.

Bländande lampor – ett växande problem

Att bli bländad av mötande eller bakomvarande bilar är en vanlig upplevelse för många bilister. Det är inte enbart en inbillning, då strålkastarna på nya bilar faktiskt har blivit betydligt starkare.

De moderna lamporna med LED är det som ställt till det. (Foto: Mohamed Salah på Unsplash)
De moderna lamporna med LED är det som ställt till det. (Foto: Mohamed Salah på Unsplash)

Transportstyrelsen arbetar nu fram förslag på nya kontrollmetoder vid bilbesiktningen, något som kan träda i kraft redan nästa år. Målet är att motverka problemet med bländande belysning.

Forskaren Björn Lidestam vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) konstaterar att “Vi har definitivt ett problem” och menar att det är “hög tid att se över fordonsbelysning” eftersom teknikutvecklingen har gått betydligt snabbare än lagstiftningen, skriver TV4.

I Storbritannien har organisationen Lightmare redan uppmärksammat fenomenet och skriver på sin hemsida att bländande strålkastare “minskar förarens förmåga att uppfatta faror, utsätter mer sårbara, mindre iögonfallande trafikanter för risker och bländar mötande förare”.

Dödsfälla i trafiken – nu kan LED-lampor förbjudas

Bländande LED-lampor i bilar orsakar debatt. Är de en trafikfara eller framtidens ljus? 216 krockar på ett år väcker oro. Debatten om LED-lampornas vara

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Teknikutvecklingen en viktig faktor

ANNONS

Enligt Lidestam är de bländande halvljusen ett växande problem med flera orsaker. En stor del handlar om den snabba teknikutvecklingen. Moderna lampor tillverkas nu med lysdioder och LED-lampor, vilket ersatt äldre tekniker som metallhalogen och glödtrådar.

Denna utveckling har tagit bort den tidigare begränsningen med risk för smältande strålkastarglas. Dessutom har placeringen av nya strålkastare generellt blivit högre och de har tenderat att bli mindre, vilket också kan bidra till en ökad risk för bländning.

Många bilförare känner igen sig i situationen med starka, bländande lampor. Merve Korkmaz, en bilförare som TV4 Nyheterna talade med, berättar att hon ofta blir bländad, särskilt eftersom hon kör en låg bil.

Hon har flera gånger misstagit halvljus för helljus.

Victor Moryan instämmer och upplever problemet som störst på kvällarna. Han menar att man ibland tvingas kolla åt ett annat håll, vilket är en risk i sig då man tappar en del av sin förmågan att se.

Expertlarm: “De nya strålkastarna är en trafikfara”

Stör du dig också på starka strålkastare? Du är inte ensam, det är en livsfara med de nya LED-strålkastarna. Känner du dig som ett rådjur i

Myndigheter agerar – bilister vill se förändring

Sveriges Radio rapporterar att allt fler klagar på bländande billampor. I Skövde säger bilisten Amanda Jacobsson att hon ofta blir bländad och att det är “jättebra att de ska göra någonting åt det här för det kan vara svårt att se speciellt om det är en landsväg och sådär”.

Enligt Transportstyrelsens utredare Anders Gunnerusson har myndigheten inte tidigare agerat med moderna kontroller eftersom tekniken har sprungit iväg på ett oväntat sätt.

ANNONS

De nya reglerna kommer sannolikt att innebära krav på att lampornas styrka ska kunna justeras, snarare än att bilägare ska tvingas byta ut sina lampor helt.

Målet är att dessa regler ska kunna införas redan den första januari nästa år. Det finns dock en diskussion kring hur nya regler ska ta hänsyn till äldre bilister som kan behöva starkare belysning på grund av nedsatt syn.

Abdul Sedil, 66 år från Solna, betonar vikten av att kunna se vägen i mörkret.

Vi kan ju hoppas på någon slags reglering. (Foto: Beyza Yurtkuran på Unsplash)
Vi kan ju hoppas på någon slags reglering. (Foto: Beyza Yurtkuran på Unsplash)

Internationell uppmärksamhet och studier

Debatten om LED-lampornas vara eller icke vara har även tagit fart internationellt. Den brittiska regeringen har beställt en oberoende utredning av tekniken efter en oroande ökning av trafikolyckor där bländande strålkastare varit en bidragande faktor.

År 2023 skedde 216 sådana olyckor, vilket var en ökning från året innan.

Parlamentsledamoten Graeme Downie har uttryckt stark oro och menar att “Enskilda förares ökade säkerhet kan inte ske på bekostnad av andra trafikanter och fotgängare”.

En namninsamling som kräver förbud mot LED-tekniken i Storbritannien har samlat över 1300 underskrifter. Även den brittiska bilistorganisationen Automobile Association larmar om att tre fjärdedelar av deras medlemmar upplever LED-lampor som en betydande källa till bländning.

ANNONS

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Trots dessa farhågor har tyska ADAC genomfört ett omfattande test som visar att LED-lampor ger bättre ljus och har längre livslängd än traditionella halogenlampor. De har till och med rekommenderat alla bilägare i EU att byta till LED-lampor.

I Sverige är LED-strålkastare tillåtna, men Transportstyrelsen har strikta regler som säger att halvljuset inte får vara bländande.

Forskaren Daniel Stern, chefredaktör för Driving Vision News och ljusforskare, har tidigare konstaterat att “Det är inte bara inbillning. Det är ett reellt problem”.

Han menar att “Strålkastarna blir starkare, mindre och blåare. Alla dessa faktorer ökar en specifik typ av bländning som kallas obehagsbländning”. Han ser det som en säkerhetsrisk.

Det återstår att se vad de brittiska slutsatserna kommer att leda till och hur de eventuellt kan påverka synen på LED-strålkastare även i Sverige. För närvarande är det avgörande att bilens belysning är korrekt inställd och att förare är medvetna om riskerna med bländande strålkastare.

Provkörd: Bilen som fick hela Stockholm att stanna upp

Dagens PS provkör Rolls-Royce Spectre Black Badge – en elbil som förenar sagolik lyx med överraskande prestanda. Att kliva in i en Rolls-Royce är alltid

Missa inte:

Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar. News 55

ANNONS

Investera som kronprinsessan Victoria: Fyller år – köper Alfa Laval. E55

Sommarpriser driver upp inflationen – Riksbanken i kläm. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS