Priserna dumpas och fler vill göra sig av med sina dieselbilar, rapporterar Sveriges Radio. Och samtidigt som fler vill sälja sina dieselbilar märks ett klart dämpat intresse för att äga biltypen.

SR Ekot hänvisar till statistik från två av de största annonssajterna för bilar.

”Det är köparnas marknad. Vi tror att priserna kommer fortsätta att sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden”, säger Daniel Östlund, motorredaktör på Blocket/Byt Bil, i artikeln och förklarar att många vill bli av med sina dieselbilar snabbt och därför dumpar priserna.

Manipulerade utsläppstester och dieselförbud är ett par bidragande orsaker till den kraftiga ökningen av dieselbilar till salu i Sverige - till rabatterade priser. (Foto: TT)
Manipulerade utsläppstester och dieselförbud är ett par bidragande orsaker till den kraftiga ökningen av dieselbilar till salu i Sverige – till rabatterade priser. (Foto: TT)

I Stockholm har annonserna av dieselbilar till salu ökat med 17 procent i Stockholmsområdet på Blockets hemsida, och i landet som helhet låg annonserna på begagnade bilar på på en rekordnivå i fjol – och det håller i sig, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Nybilsförsäljningen av dieselbilar nådde sin topp 2012 och de största årskullarna rör sig nu ute på begagnatmarknaden. Det tillsammans med att dieselbilen inte längre framställs som ett miljövänligt alternativ gör att många vill sälja nu”, säger Daniel Östlund till Ekot, som uppger att priserna för dieselbilar sjunkit med 10 procent hittills i år.

"Det är köparnas marknad. Vi tror att priserna kommer fortsätta att sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden", säger Daniel Östlund, motorredaktör på Blocket/Byt Bil, till Ekot i Sveriges Radio. (Foto: TT)
”Det är köparnas marknad. Vi tror att priserna kommer fortsätta att sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden”, säger Daniel Östlund, motorredaktör på Blocket/Byt Bil, till Ekot i Sveriges Radio. (Foto: TT)

Även siffror från bilhandlarnas sajt Wayke, som SR refererar till, visar att intresset för dieselbilar går ned.

Skandalerna med utsläppsfusk, dieselförbud kombinerat med miljözoner har gjort att fler vill sälja sin dieselbil, samtidigt som intresset för fordonstypen alltså minskar.