Dagens PS

Genombrott elbilar: Så många nybilar går på el

elbilar
För första gången spräcker elbilsförsäljningen i Europa spärren på 20 procent. (Foto: ACEA)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

För första gången spräcker elbilar försäljningsgränsen på 20 procent i Europa. En siffra som sannolikt kommer att öka allt snabbare inom den närmaste framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i veckan skrev Dagens PS om den amerikanska tankesmedjan Rocky Mountain Institute, RMI, som i sin senaste rapport spådde att hälften av alla nya bilar som skulle säljas 2030, skulle vara elbilar.

I dag kom bilbranschorganisationen Aceas rapport om nybilsförsäljningen i Europa för augusti då hela 904 509 nya bilar registrerades i Europa.

Detta gör att bilförsäljningen nu ökat 13 månader i rad.

21 procent elbilar i Europa

Den stora nyheten är dock att hela 21 procent av de registrerade bilarna är elbilar.

Ett genombrott för elbilsindustrin som fortsätter ta mark på fossilbilarnas bekostnad.

Elbilar
Elbilen gör ett genombrott i augusti med hela 21 procent sålda nybilar. Tesla Model Y fortsätter lägga beslag på förstaplasten. (Foto: Tesla)

Än en gång är det Tesla Model Y som är den stora vinnaren.

Tesla har, trots all vinglig marknadsföring och jojo-prissättning, behållit sitt grepp om kunderna och topp-placeringen på listan.

Tvåan på listan under juli, Volkswagen T-Roc, fick under augusti hård konkurrens av Peugeot 208. De båda modellerna fick till slut dela på andraplatsen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte bara nybilar

Bloomberg lägger dock in en brasklapp i siffrorna för augusti.

Siffrorna är nämligen inte helt ärliga då dessa inte enbart står för sålda nybilar. De redovisade siffrorna rymmer också bilar som såldes under pandemin, men som inte blivit klara ännu.

På grund av brist på komponenter, där bland annat brist på halvledare har hämmat produktionen, har redan sålda bilar inte kunnat levereras förrän nu.

Elbilar ännu fler?

När dessa fördröjda leveranser är slutförda, spår Bloomberg att nybils-siffrorna kommer att sjunka till en nivå som speglar den försäljning som råder i nuet.

Den intressanta följdfrågan till Bloombergs kommentar, blir då om elbilarna redan har en större marknadsandel än det genombrott med 21 procent som nu redovisats?

Det får framtiden avgöra.

Läs också:

Om sju år tar elbilen över (Dagens PS)

Mer om Acea’s rapport här

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS