Dagens PS

FN-förslag ska sätta stopp för fusk med mätarställningen

Är du orolig för att någon fifflat med mätarställningen? (Foto: Getty Images)
Är du orolig för att någon fifflat med mätarställningen? (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 20 apr. 2025Publicerad: 20 apr. 2025

Nya FN-regler föreslås för att försvåra mätarfusk. Ett steg mot tryggare bilaffärer och mer tillförlitliga begagnade bilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya tuffa regler föreslås för att stoppa manipulering av bilars mätarställningar. Ett förslag från FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) syftar till att skärpa kraven på både noggrannhet och skydd mot manipulation av vägmätare i nya bilar.

Att köpa en begagnad bil innebär alltid en risk, och en av de största farhågorna är att mätarställningen har manipulerats för att bilen ska framstå som mindre körd än den egentligen är. Nu tas ett viktigt steg för att motverka detta problem på internationell nivå.

Hårdare krav mot manipulation

En arbetsgrupp inom UNECE:s World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations har lagt fram ett förslag (ECE/TRANS/WP.29/GRSG/2024/36) om att uppdatera FN-Regulation No. 39, som reglerar hastighetsmätare och vägmätare (odometrar). Det mest anmärkningsvärda i förslaget är införandet av specifika krav för att förhindra manipulering av den totala körsträckan som visas och lagras i bilen.

Förslaget kräver att mätarställningen ska skyddas mot manipulation. Detta ska kunna uppnås genom att tillverkarens system för cybersäkerhet uppfyller kraven i en annan FN-reglering (No. 155) och att specifika tekniska åtgärder vidtas för att skydda värdena.

Man vill säkerställa att de mätarställningsvärden som lagras i bilens olika system är svåra att ändra på ett otillbörligt sätt.

Polestar leder oväntat genombrott – “Vi ändrar spelreglerna för alltid”

Polestar minskar sina koldioxidutsläpp rejält. Nya metoder och återvunna material ger resultat. Läs om deras ambitiösa klimatmål. Polestar har lyckats

ANNONS

Senaste nytt

Skärpt noggrannhet och felindikering

Utöver skyddet mot fusk innehåller förslaget också nya krav på vägmätarens noggrannhet. Den visade körsträckan ska inte få avvika mer än en viss procent från den verkliga sträckan, mätt enligt en specificerad testprocedur. Diskussioner pågår fortfarande om exakt hur snäv denna tolerans ska vara, där alternativ som 2,5 procent, 4,0 procent eller 5,0 procent övervägs.

ANNONS

Förslaget inkluderar även krav på att en varningslampa ska tändas om ett elektriskt fel upptäcks som hindrar vägmätaren från att fungera korrekt och uppfylla kraven. Dessutom ska mätarställningsvärden som kan läsas av via bilens diagnostikuttag (OBD) stämma överens med den sträcka som visas för föraren.

Historiskt rekord: Snabbast runt Nürburgring

Porsche 911 GT3 har satt ett nytt, oväntat rekord på Nürburgring. Den här gången handlar allt om växellådan. Porsche har återigen visat var skåpet ska stå

Undantag och tidsplan

Vissa undantag föreslås, bland annat för bilar med rent mekaniska vägmätare, vilka blir allt ovanligare, samt potentiellt för fordon utrustade med färdskrivare (tachografer) som redan har hög säkerhet och noggrannhet.

Förslaget är ute på remiss och om det antas kommer de nya kraven att införas successivt. De föreslagna datumen, som fortfarande diskuteras, pekar mot att nya typgodkännanden måste uppfylla kraven från september 2027 och att äldre godkännanden inte längre accepteras från september 2028. Dessa skärpta regler kan på sikt göra marknaden för begagnade bilar tryggare för konsumenterna.

“Tesla Regret Syndrome” – nya folksjukdomen?

Missnöjet gror bland vissa Tesla-ägare. En ny kampanj belyser fenomenet de kallar “Tesla Regret Syndrome”. En aktivistgrupp har lanserat en uppmärksammad

Läs också:

Kenneth fick sin bil utmätt av Kronofogden – har noll kronor i skulder. News 55

Blixtnedslag i bilen – är du verkligen säker? E55

ANNONS

Från paria till guldkalv – försvarsindustrins revansch. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS