Ferrari, känd för sin historia av fart, exklusivitet och tävlingsarv, ser nu mer ut som ett modehus än en traditionell biltillverkare.
Ferrari och elbilar: En risk för varumärkets glans?


Mest läst i kategorin
Men kommer den legendariska italienska tillverkaren att kunna behålla sin glans och framgång när elektrifiering och förändrade konsumentvanor gör sitt intåg?
En lyxbil som Hermès – men på hjul
Maranello, en lugn italiensk stad känd för sin prancing-horse-statya, hyser Ferrari, en av världens mest ikoniska biltillverkare. Men medan andra bilföretag, som Stellantis, producerar miljoner av bilar om året, så lever Ferrari ett helt annat liv, skriver The Economist.
Trots att Ferrari sålde färre än 14 000 bilar förra året, är företagets marknadsvärde på 87 miljarder dollar (ungefär 770 miljarder kronor), vilket är högre än massmarknadsproducenter som Stellantis. Det är en verklig symbol för exklusivitet, och trots sin expansion har Ferrari lyckats behålla sin särställning.

En raketlyftning under Benedetto Vigna
Under ledning av Benedetto Vigna, som tillträdde som VD 2021, har Ferrari vuxit markant. Som tidigare chef på chiptillverkaren STMicroelectronics, har Vigna en unik bakgrund för att förstå både teknik och lyxmarknader.
Hans ledarskap har lett till en kraftig ökning av företagets omsättning och marknadsvärde. Ferrari har trots sin expansion hållit fast vid sin filosofi – “sälj en bil mindre än vad marknaden efterfrågar” – vilket gör varje bil ännu mer eftertraktad.
Ferraris prissättning har också ökat dramatiskt. Exempelvis har den senaste modellen, 12Cilindri, en prislapp som är 30% högre än föregångaren, 812 Superfast. Och det är inte bara modeller som säljs, utan också specialutgåvor som Daytona SP3, som kan kosta uppåt 2 miljoner euro (cirka 20 miljoner kronor).

Personalisering: Ett smycke på fyra hjul
En av Ferraris starkaste sidor är möjligheten till personalisering. Köpare kan skräddarsy sina bilar med allt från speciallack till exklusiva interiörer, vilket kan lägga till 20 procent till det redan skyhöga priset. Det gör att den genomsnittliga köparen av en Ferrari kan förvänta sig att betala över 500 000 euro (5 miljoner kronor) för sin drömbil nästa år.
En exklusiv klubblängd – Men vad händer när fler vill vara med?
Ferraris kunder är en dedikerad skara, där hela 80 procent redan är ägare. För att få köpa en F80, Ferraris mest exklusiva modell som kommer att kosta över 3,6 miljoner euro (cirka 34 miljoner kronor), krävs det inte bara pengar, utan också ett rykte.
Köpare måste ofta ha köpt flera Ferraris tidigare och vara delaktiga i evenemang och samlingar arrangerade av företaget. Detta har skapat en stark gemenskap bland ägarna, men det väcker också frågan: Vad händer när det finns fler som vill köpa än bilarna som finns?

Glöm sportbilarna: Här är Ferraris nya skrytbygge
Ferrari bryter ny mark. Vad händer när det legendariska bilmärket vänder blicken från vägarna mot ett helt nytt element? Att en anrik biltillverkare nu
Utmaningar i den elektriska eran
Men även för Ferrari finns det hinder på vägen. Elektrifieringens framväxt är ett av de största. Företagets första elbil, Elettrica, kommer att lanseras nästa år, och den är tänkt att tillverkas parallellt med företagets vanliga modeller i den nyligen utbyggda fabriken i Maranello.
Men andra elektriska supersportbilar har mottagits med blandade reaktioner, och om Ferraris elbil inte imponerar kan det skada varumärkets noggrant skapade rykte. Dessutom har Ferrari nyligen meddelat att lanseringen av en andra elbil har försenats till 2028, vilket tyder på att företaget kanske inte är helt redo att kasta sig in i den elektriska framtiden.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Kan Ferrari behålla sin glans?
Trots dessa utmaningar har Ferrari lyckats upprätthålla sin exklusivitet och lyxstämpel genom sitt unika erbjudande. Om företaget kan lyckas överföra sin framgång till den elektriska eran, samtidigt som det behåller sin exklusivitet, kan det fortsatt vara en ledare inom lyxbilsindustrin.
Men som med alla framgångssagor kommer det att finnas stora utmaningar – och Ferrari måste noggrant navigera genom den elektriska förändringen utan att förlora den glans som gör varumärket så speciellt.

Första bilderna på Ferraris Amalfi – så blir den nya modellen
En efterlängtad uppföljare till Ferraris populära grand tourer är här och den utlovar en körupplevelse utöver det vanliga. Med en rad förbättringar och en
Missa inte:
Nu införs batteribetyg – ska göra bilköp tryggare. Dagens PS
Honda och Sony har bränt 3,9 miljarder – utan en enda såld elbil. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.