Stockholms plan för miljözon klass 3 stoppas av Länsstyrelsen. Beslutet skapar ovisshet och kräver ny utredning från staden.
Efter kritiken: Här faller Stockholms omstridda miljözon


Mest läst i kategorin
Stockholms stads ambitioner om en grönare innerstad har fått sig en rejäl törn. Länsstyrelsen har nu upphävt stadens beslut om att införa miljözon klass 3 i delar av city, ett besked som skapar ovisshet kring framtiden för den omdiskuterade zonen, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Beslutet grundas på brister i utredningen och underlaget, snarare än en bedömning av zonens lämplighet i sig. Detta kommer som en kalldusch för de som hoppats på en snabb omställning till mer hållbara transporter i huvudstaden.

Miljözonens framtid i gungning
Länsstyrelsens beslut är ett direkt svar på de överklaganden som kommit in från bolag verksamma inom det berörda området. Det handlar om den zon som i höstas beslutades skulle omfatta Kungsgatan, Sveavägen, Hamngatan och Birger Jarlsgatan. Redan kort efter Stockholms stads beslut valde Länsstyrelsen att fatta ett så kallat inhibitionsbeslut, vilket satte miljözonen på paus tills vidare. Nu, efter en grundlig granskning av allt underlag, har Länsstyrelsen alltså landat i att upphäva beslutet helt.
Enligt Shiva Norvad, tf chefsjurist på Länsstyrelsen Stockholm, ligger problemet i att kommunen inte har uppfyllt sin utredningsskyldighet.
“Länsstyrelsen har i detta ärende endast bedömt Stockholms stads utredning inför införandet av miljözon klass 3. Vi anser att utredningen brister, varför beslutet behöver upphävas”, förklarar Norvad.
Hon understryker att upphävandet inte tar ställning till om det är möjligt att införa en miljözon klass 3 i området, utan endast konstaterar att underlaget är otillräckligt.

Stockholm: Problem för näringslivet när miljözoner införs
Nya miljözoner som är på väg i Stockholm City och Gamla Stan kan innebära stora problem för näringslivet. Varutransporter till näringsidkare kan därmed
Senaste nytt
Vad gick fel i utredningen
Länsstyrelsens granskning pekar på flera specifika brister i Stockholms stads utredning. En central kritik är att det inte finns en tillräcklig konsekvensanalys som visar att det aktuella området är särskilt miljöpåverkat i jämförelse med närliggande områden. Det saknas även en tillräcklig utredning av konsekvenserna för de verksamheter och fastighetsägare som påverkas av införandet av miljözonen, exempelvis deras behov av transporter. Det handlar om att kommunen måste se över helheten och inte bara de positiva miljöeffekterna.
En kommun har visserligen rätt att införa lokala trafikföreskrifter för att upprätta en miljözon i ett särskilt miljökänsligt område inom tättbebyggt område. Men det ställer höga krav på förarbetet. Länsstyrelsen anser att Stockholms stad inte har levt upp till dessa krav.
Detta innebär att staden nu har två vägar att gå: antingen överklaga Länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen, eller så måste man ta fram en helt ny och mer omfattande utredning för att kunna införa en miljözon klass 3.
Kamerorna finns redan på plats
Trots Länsstyrelsens beslut är det värt att notera att Stockholm stad redan har påbörjat arbetet med att förbereda för miljözonen. Ett tiårigt avtal med företaget Edeva har redan resulterat i installation av kameror på sex platser i staden. Tre av dessa kameror är placerade i den tänkta miljözonen i City, medan de övriga finns på Hamngatan, Hornsgatan och Mäster Samuelsgatan vid Vasagatan.

Miljözonerna blir till övervakningszoner – kameror registrerar allt
Stockholm city övervakas nu av kameror som registrerar alla fordon. Syftet är att kartlägga trafiken i de nya miljözonerna. Stockholm stad tar till ett
Dessa kameror är inte tänkta att bötfälla bilister, utan snarare att samla in statistik och kartlägga trafikflödet. De registrerar nummerplåtar och teknisk information om fordonen, men inte vem som kör, enligt David Eskilsson, vd på Edeva.
Syftet med denna trafikövervakning är att analysera trafikens sammansättning, få en bild av andelen privatbilar kontra yrkestrafik, och identifiera vilka grupper som påverkas mest av miljözonsreglerna. Även om målsättningen inte är en hundra procentig efterlevnad, så är visionen att skapa en trevligare och hälsosammare stadsmiljö.
Projektet har kostat Stockholms stad cirka 1,1 miljoner svenska kronor i investeringar och den årliga driftskostnaden beräknas till 620 000 svenska kronor, varav de första två åren finansieras av ett EU-projekt.

Då blir det färre bilar i Stockholm
Den bilfria zonen i Stockholm utvidgas från nyår. Det handlar om klimatzon 3 i området runt Norrmalmstorg. I arbetet med att få bra luftkvalitet inför
Vad innebär miljözon klass 3
Miljözon klass 3 är den strängaste formen av miljözon och innebär att endast specifika fordon får framföras inom det avgränsade området. För både lätta och tunga fordon är det enbart eldrivna fordon, bränslecellsfordon och gasfordon som tillåts. För gasfordon finns ett ytterligare krav på utsläppsklass Euro 6. När det kommer till tunga fordon, såsom lastbilar och bussar, tillåts även laddhybrider om de uppfyller utsläppskraven för Euro 6. Detta regleras enligt bestämmelserna i trafikförordningen.
Det planerade området i Stockholm city, där bland annat det välkända parkeringshuset Parkaden ligger, skulle ha påverkats stort av införandet av miljözonen. Parkaden, som är ansluten till NK och har 665 parkeringsplatser, var orolig för att få svårt att fylla platserna. Trots att hälften av platserna idag har laddboxar, befarade fastighetsägaren Hufvudstaden att huset skulle bli öde efter årsskiftet. Nu skjuts den farhågan på obestämd tid.
Stockholm har varit först ut med att försöka implementera den högsta nivån av miljözoner i Sverige, efter att EU-kommissionen godkänt förslaget. Frågan har även diskuterats i städer som Göteborg och Malmö, men nu får vi se hur Länsstyrelsens beslut påverkar den nationella utvecklingen av miljözoner.

Topplista: De mest minnesvärda rattarna
Visste du att bilens ratt inte alltid varit rund? Följ med på en tur bland de mest nyskapande och oväntade rattarna genom åren. En bilratt är sällan något
Missa inte:
Slappa regler: Spermadonator spred ärftlig cancer till 67 barn. News 55
5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: “Gör inte bort dig”. E55
Tencent och Baidu visar korten – så rundar de USA:s AI-blockad. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination.