Världens skogar är på väg tillbaka visar en ny WWF-studie. På drygt 20 år har skogar motsvarande hela Frankrikes yta återvunnit sina forna marker. Det är goda nyheter i arbetet med att hejda klimatförändringarna.

Sedan 2000 har 59 miljoner hektar skog, eller nästan hela Frankrikes yta, kommit tillbaka till områden som tidigare hade röjts för till exempel jordbruksmark.

Studien som bland annat WWF ligger bakom, visar vidare att skogsmarkerna har möjlighet att suga upp omkring sex miljarder gigaton CO2 – vilket motsvarar mer än USA:s årliga samlade utsläpp, skriver The Guardian. 

Spridas på egen hand

Studien, som pågått i två år med hjälp av bland annat data från satelliter och forskning i ett stort antal länder visar att skog, om den bara lämnas i fred, kan spridas och växa till sig snabbt på egen hand, utan mänsklig hjälp.

Framsteg har gjorts i bland annat Brasilien – där Atlantregnskogen har återtagit en yta som motsvarar hela Nederländerna, tack vare en rad insatser. Mongoliet, Kanada och Centralafrika har även sett sina skogar komma tillbaka.

Skövling fortsätter

Men samtidigt fortsätter skövlingen av framför allt världens tropiska regnskogar, där siffrorna sköt i höjden förra året, och under den senaste 20-års perioden har sju gånger mer skog skövlats än vad som har kommit tillbaka på naturlig väg.

ANNONS
ANNONS

Framför allt var det Amazonas som gick upp i lågor under pandemin, där Brasiliens president Jair Bolsonaro fick världens blickar riktade mot sig när han anklagades för att snabba på avskogningen.

Enligt William Baldwin-Cantello, chef för naturbaserade lösningar på WWF, så måste avskogningen inte bara stoppas utan naturskogarna måste återställas.

”Vi har länge vetat att naturlig skogstillväxt ofta är både billigare och bättre som kolsänkor och för biologisk mångfald än planterade skogar. Den här forskningen visar oss var och varför tillväxt sker och hur vi kan återskapa dessa förhållanden.”

Läs mer: Klimatinvesteringar läggs inte där de bäst behövs

 

ANNONS
ANNONS