WHO säger att de ska börja kalla monkeypox för mpox för att försöka minska stigmatiseringen kring virusets namn.

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, vill minska stigmatiseringen kring namnet monkeypox och meddelade på måndagen att de nu ska börja kalla viruset för mpox, det rapporterar CNBC.

Ökar rasistisk och sexuell stigmatisering

På engelska kallas apkoppor för monkeypox och mpox är en förkortning på det, vad viruset kommer kallas för på svenska är ännu inte klart, det rapporterar SVT.

WHO skriver på sin webbplats att båda namnen på viruset kommer användas samtidigt i ett år medan namnet monkeypox fasas ut.

Beslutet att byta namn på viruset kommer efter kritik om att namnet monkeypox, som viruset fick då det först identifierades hos apor, ökar rasistisk och sexuell stigmatisering.

Har bett om förslag från allmänheten

Namnbytet har varit på gång hos WHO en tid och organisationen har även bett allmänheten om förslag på nya namn.

ANNONS
ANNONS

WHO valde det nya namnet mpox efter en offentlig samrådsprocess tidigare i år, några av de inskickade namnen var Poxy McPoxface, TRUMP-22 och mpox.

Ska inte väcka anstöt eller stigmatisera

Apkoppor, eller monkeypox, namngavs år 1958 då det upptäcktes hos apor som danska forskare höll i bur.

1958 är långt innan den praxis som råder i dag och som innebär att nya sjukdomar och virus inte ska få namn som riskerar att väcka anstöt eller stigmatisera dem som insjuknar.

I Sverige har 212 fall konstaterats

Monkeypox, eller apkoppor, började spridas i världen i våras och WHO klassade sjukdomen som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Hittills i år har, enligt WHO, 81 000 fall av apkoppor rapporterats i 110 länder. I Sverige har, enligt SVT, 212 fall bekräftats.

ANNONS
ANNONS

WHO säger att de hoppas att det nya namnet mpox ska: ”minimera alla pågående negativa effekter av det nuvarande namnet”, skriver CNBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Brist på vaccin mot apkoppor – USA inför ny vaccinationsmetod [Dagens PS]