Nästa vecka ska WHO bedöma om utbrottet av apkoppor är en internationell folkhälsokris, organisationen jobbar också med att ta fram ett mindre stigmatiserande namn för sjukdomen.

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, ska på torsdag nästa vecka sammankalla en kriskommitté för att bedöma om utbrottet av apkoppor är en internationell folkhälsokris, den högsta nivån på varning som utfärdas av WHO och som just nu gäller covid-19 och polio, det rapporterar Reuters.

Enligt WHO har i år 1 600 bekräftade fall och 1 500 misstänkta fall av apkoppor, samt 72 dödsfall, rapporterats från 39 länder, inklusive de länder där viruset vanligtvis sprids. Normalt sett är apkoppor endemiskt i vissa delar av Afrika, men på senare tid har sjukdomen spridits även i andra delar av världen.

Brådskande behov av namnbyte

Enligt WHO tros apkoppor vara dödligt i 3 till 6 procent av fallen och hittills i år har inga dödsfall rapporterats utanför Afrika. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger till Reuters att det är dags att fundera på att intensifiera responsen eftersom viruset beter sig på ett ovanligt sätt och då fler länder är drabbade behövs en internationell samordning.

Förra veckan skrev mer än 30 forskare om att det finns ett brådskande behov av ett icke-stigmatiserande och icke diskriminerande namn för apkoppor och nu säger WHO att de jobbar med experter på att ta fram ett nytt namn, det rapporterar BBC.

Forskarna menar att det är både felaktigt och diskriminerande att fortsätta hänvisa till viruset som afrikanskt. Viruset tillhör samma familj som det virus som ger smittkoppor, men det är mindre allvarligt. Ett nytt namn som forskare föreslagit för apkoppor är hMPXV, men det återstår att se vad WHO anser om det.

Kan smitta vid närkontakt

Apkoppor har beskrivits som en sexuellt överförbar sjukdom, men den kan även smitta vid närkontakt. Tedros Adhanom Ghebreyesus tycker att utbrottet av apkoppor är oroande.

”Av den anledningen har jag beslutat att sammankalla kriskommittén enligt de internationella hälsobestämmelserna nästa vecka, för att bedöma om detta utbrott representerar en internationell folkhälsokris”, säger han till BBC.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Undvik apkoppor med god hygien och säker sex [Dagens PS]