Dagens PS

Många frågetecken kring viktläkemedel och stroke

viktläkemedel stroke
Wegovy kan leda till snabb viktminskning och även främja hjärthälsan. Ändå är frågorna många. (Bild: Pixabay/Daniel Dan)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 nov. 2023Publicerad: 12 nov. 2023

Viktläkemedlet Wegovy minskar risken för stroke och andra hjärtrelaterade problem med en femtedel. Det är första gången som ett viktläkemedel kan ha den effekten, visar en ny studie. Samtidigt finns det fortfarande frågetecken kring studien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är läkemedelsföretaget Novo Nordisk som tidigare har undersökt sitt läkemedel för viktminskning, Wegovy, och kommit fram till att läkemedlet minskar risken för hjärtinfarkt, stroke eller annan hjärtrelaterad död med 20 procent.

I studien var nästan 18 000 vuxna med, som samtliga var överviktiga med olika slags hjärtsjukdomar, men som inte hade diabetes – och det är första gången en sådan studie genomförts, där just diabetes inte är med i bilden.

Patienter som tar Novo Nordisks läkemedel Wegovy och Ozempic har märkt att deras sug efter alkohol, nikotin och opioider minskat, liksom andra tvångsmässiga beteenden som spelberoende eller onlineshopping.

Ozempic och Wegovy är så kallade GLP-1-antagonister som imiterar ett hormon som produceras i tarmen för att dämpa aptiten.

Lämnar ändå frågor

Wegovy-undersökningen från i somras lämnar dock vidare några frågetecken.

Den hade bara med personer som tidigare hade haft hjärtproblem, medan forskare förtydligar att det även hade varit bra att ha med personer som aldrig upplevt sådana problem. Det fanns även även en obalans mellan kön- och ras, där de flesta deltagarna var vita män. Endast runt fyra procent av deltagarna var svarta och 28 procent var kvinnor.

“De flesta av oss tror att en del av detta är viktminskning, men det förenklar en mycket komplex molekyl, och jag tror inte att det är så enkelt som det,” säger Ania Jastreboff, chefen för Yale Obesity Research Center, som var delaktig i undersökningen, berättar CNN.

ANNONS

“Vi måste titta på vad som ligger bakom viktminskningen istället”, säger hon.

Läs även:

Ligg ner istället för att sitta – kapa midjemåttet – Dagens PS

Så kan K-vitamin förbättra hälsan vid åldrande – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS