På måndagen påbörjas världens största studie av blodprover för att upptäcka 50 olika former av cancer innan de visar symptom.

ANNONS

Det statligt styrda National Health Service, NHS, i Storbritannien börjar i dag, måndag världens största studie på Grail Inc:s blodprov Galleri, som tittar på DNA:t i blodet för att hitta cancerceller.

Grail är ett vårdföretag vars forskare, ingenjörer och kliniker arbetar för att upptäcka flara typer av cancer tidigt när sjukdomen är mer behandlingsbar och potentiellt kan botas. Grails blodprov kan användas för att hitta 50 olika cancerformer och tidig diagnos ökar överlevnaden dramatiskt.

Ska ta reda på hur bra det fungerar

NHS har sagt sig vilja rekrytera 140 000 frivilliga till en randomiserad kontrollstudie för att ta reda på hur väl blodproven fungerar, hälften av deltagarna ska få sina blodprover undersökta med Galleri-testet med en gång.

”Vi måste studera Galleri-testet noggrant för att ta reda på om det avsevärt kan minska antalet cancerformer som diagnostiseras i ett sent skede”, säger Peter Sasieni, professor i förebyggande av cancer vid King’s College London till Reuters.

Han säger vidare att testet kan ändra spelplanen för tidig upptäckt av cancer.

ANNONS
ANNONS

Bolag i USA har förvärvat Grail

I augusti meddelade det amerikanska Life Scoence-bolaget Illumina Inc att dess förvärv av Grail var slutfört. köpesumman var 7,1 miljarder US dollar, vilket motsvarar cirka 61,41 svenska kronor. Illumina utvecklar, tillverkar och marknadsför integrerade system för analys av genetisk variation och biologisk funktion och ska driva Grail separat från sin övriga verksamhet.

Läs mer: Unilabs distribuerar AI-driven diagnostik av cancer [Dagens PS]