Dagens PS

Vårdens it-kostnader ökar – om än blygsamt

Hälso- och sjukvårdens it-kostnader ökade något under 2022, det visar en rapport från Nätverket för Sveriges regioners IT-direktörer, Slit.
Hälso- och sjukvårdens it-kostnader ökade något under 2022, det visar en rapport från Nätverket för Sveriges regioners IT-direktörer, Slit. (Foto. TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2023Publicerad: 20 sep. 2023

Hälso- och sjukvårdens kostnader för it är ganska liten jämfört med andra branscher men den ökade något under 2022 jämfört med 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året var Hälso- och sjukvårdens it-kostnader 3,2 procent, vilket är den högsta andel it-kostnadena haft, året innan låg de på 3,02 procent, det visar årets Slit-rapport, skriver Computer Sweden.

Nätverket för Sveriges regioners IT-direktörer, Slit, vill med sin årliga rapport bidra till en fortsatt dialog om hur framtidens hälso- och sjukvård bäst drar nytta av digitaliseringen.

Johannes Hörnberg, ordförande i Slit, och CIO i Region Västerbotten, ser ökningen som ett bevis på att Hälso- och sjukvårdens digitala satsningar börjar märkas.

“Även om ökningen är liten, indikerar den att de senaste årens digitala satsningar börjar få genomslag”, säger han i en kommentar, skriver Computer Sweden.

I siffror hamnade 2022 års it-kostnader på 16,3 miljarder kronor, 2021 var de 14,9 miljarder. Mest har kostnaderna för mjukvara ökat, 29,5 procent, till 3,8 miljarder kronor.

Numer erbjuder alla regioner någon form av digitala servicetjänster, det skriver Computer Sweden.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vården missar möjligheterna med digitalisering Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS