Dagens PS

Vården missar möjligheterna med digitalisering

En ny rapport visar att den svenska vården inte får ut det den skulle kunna få av digitaliseringens möjligheter
En ny rapport visar att den svenska vården inte får ut det den skulle kunna få av digitaliseringens möjligheter. (Foto: TT).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 13 apr. 2023

En ny rapport visar att brister i datadelning inom hälso- och sjukvården hindrar effektivisering och förbättring av den svenska vården.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

InterSystems har skrivit rapporten Informationsklyftan i vården, som visar att vården inte får ut det den skulle kunna få av digitaliseringens möjligheter.

De flesta får ingen praktisk nytta

Rapporten bygger på en undersökning av hur läkare, sjuksköterskor, chefer och it-ansvariga inom svensk sjukvård ser på utmaningar och hinder som försvårar digitalisering, systemanvändning och användning av data.

Undersökningen visar att bara en minoritet av de tillfrågade läkarna och sjuksköterskorna anser att informationssystemen de använder ger praktisk nytta för vårdkvaliteten och för deras arbetsförhållanden.

Delning av patientdata fungerar dåligt

Hela 56 procent av läkarna och 40 procent av sjuksköterskorna uppger dessutom att de har upplevt situationer där problem med delning av patientdata har riskerat att äventyra patientsäkerheten.

Dessutom anser 58 procent av läkarna och sjuksköterskorna att delning av patientdata mellan sjukvårdsenheter fungerar ganska eller mycket dåligt och bara 5 procent anser att den fungerar utmärkt.

Viktiga verktyg som inte förbättrar

ANNONS

För att skapa en effektiv och säker vård är digitalisering och IT viktiga verktyg, men undersökningen visar att inom den svenska sjukvården ger IT och digitala tjänster inga förbättringar.

Otto Medin, Senior Sales Engineer på InterSystems, anser att det största problemet är brister i delning och samordning av data. 

“Många inom sjukvården upplever generellt god tillgång till data, men de tycker inte att de data som är tillgängliga håller tillräckligt hög kvalitet. Undersökningen pekar också på att det finns en stor potential för verksamhetsutveckling som inte tillgodoses. Det finns många orsaker till de här problemen, men det största problemet är brister i delning och samordning av data”, säger han.  

InterSystems är leverantör av tekniklösningar för datahantering i vården, finanssektorn, tillverkande industri och logistikbranschen. Bolagets huvudkontor finns i Cambridge, Massachusetts, USA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svensk sjukvård förlorar massor på driftsstopp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS