Bioteknikbolaget Synartro har tagit in 34 miljoner kronor i en nyemission för att genomföra den första kliniska studien med läkemedelskandidaten SYN321.

ANNONS

SYN321 är en behandling mot knäartros som ges via injektion. Den består av ett antiinflammatoriskt läkemedel och hyaluronsyra som binds samman med Synartros patenterade linkerteknologi som länkar samman substanser för att förbättra läkemedels produktegenskaper och effekt. I knäleden har det antiinflammatoriska läkemedlet blandat med hyaluronsyra en stötdämpande effekt.

Synartro har genom en nyemission tagit in 34 miljoner kronor som ska användas till den första kliniska studien på människa med läkemedelskandidaten SYN321 för behandling av knäartros. SYN321 väntas ge snabb effekt och långvarig lindring, samt ge få biverkningar och är bolagets första substans. Den har utvecklats för behandling av knäartros.

Goda resultat i inledande studier

De inledande toxikologi- och säkerhetsstudierna med SYN321 har genomförts med goda resultat. De prekliniska studierna har genomförts i samarbete med kontraktsforskningsbolaget Accelera och de beräknas vara slutförda under det första kvartalet år 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det svenska forsknings- och utvecklingsbolaget Synartro grundades av Bengt Lindqvist, som var en av forskarna bakom hyaluronsyraprodukterna Restylane och Healon, Rune Ringom samt Fredrik Lehmann. Grundarna och investmentbolaget Linc AB återfinns bland bolagets huvudägare. Vid nyemissionen utökade Linc sin ägarandel ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Säljs svenska Life Science-bolag ut för lätt? [Dagens PS]