Dagens PS

Svensk innovation ger hopp om tinnitus

Ny svensk forskning kan ge läkemedel mot tinnitus
En av sju människor beräknas ha problem med tinnitus, vilket bland annat ger problem i arbetslivet. Nu kan svensk forskning ge nytt hopp. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 juli 2025Publicerad: 15 juli 2025

Karolinska institutet ger hundratals miljoner människor som lider av tinnitus nytt hopp. Det handlar om problem som var sjunde människa lider av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man räknar med att ungefär en av sju personer världen över hör ett ringande, surrande eller väsande ljud som inte hörs av andra, det tillstånd som kallas tinnitus.

Ljudet kan försvinna in i bakgrunden för många, men för många miljoner människor tränger det sig ständigt på.

Det konstanta ljudet försämrar ofta sömn, humör och produktivitet. När de flesta söker upp en specialist har problemet ofta pågått länge, utan tecken på att bli bättre.

“Att inte kunna komma ifrån tinnitus leder ofta till kliniskt signifikant stress och ångest”, säger Christopher Cederroth, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid KI, hos Earth.

Varannan överkänslig för ljud

Varannan person med tinnitus brottas också med ljudöverkänslighet som kan förvandla en dörr som stängs till en stöt av smärta.

Teorin om vad som orsakar tinnitus börjar djupt inne i örats snäcka.

”Djurstudier har visat ökad aktivitet i hjärnans hörselcentrum, men de emotionella och kognitiva områdena i hjärnan kan också bidra till att förstärka tinnitus”, förklarar Cederroth.

”Om vi känner oss stressade, oroliga eller tänker på tinnitus ökar aktiviteten i hjärnans hörselcentrum och den belastning som följer med tinnitus förvärras.”

ANNONS

En studie från det svenska tvillingregistret ger ytterligare en dimension. Gener verkar ha stor betydelse. Hos män uppvisar bilateral tinnitus hög ärftlighet, vilket antyder att biologi kan konkurrera med miljön när det gäller risker.

Konserter med hög volym och att lyssna på musik i hörlurar med lika hög volym är två klassiska fällor som kan framkalla tinnitus. (Foto: Jessica Gow/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Ärftlighet förklarar

Den genetiska bakgrunden kan förklara varför två vänner lämnar samma konsert med olika långsiktiga öden – den ena är bra, den andra sitter fast med en vissling som aldrig slutar.

Många personer med tinnitus beskriver dålig, avbruten sömn. Berövad på ordentlig vila kan hjärnans plasticitet glida i fel riktning, vilket ytterligare låser in de felaktiga slingorna.

Inte helt oväntat ger det näring åt en återkopplingscykel. Trötthet ökar stressen, stress ökar ringandet.  

Kan ge permanent tinnitus

”Detta ringande är ett tecken på att skada har uppstått, och upprepad exponering för buller kan resultera i permanent tinnitus. Detta gäller även musik som du lyssnar till på måttlig volym, eftersom det också är en fråga om hur ofta du lyssnar”, förklarar Cederroth.

”Många lyssnar på hörlurar på hög volym i bullriga miljöer, trots att deras telefoner varnar dem med en röd indikator när ljudet överstiger 85 decibel. Detta är inte bra, särskilt inte om du är ung”, tillägger Cederroth.

ANNONS

Hörselskyddskampanjer betonar att när hårceller väl dör växer de inte tillbaka. För tonåringar som lyssnar på strömmad musik i timmar dagligen, kan rådet att skruva ner volymen låta som tjat, ända tills den första visslingen smyger sig på.

Hoppas på läkemedel

Forskare testar nu bärbara ljudgeneratorer som synkroniserar klick med djupsömnvågor, i hopp om att nattrytmer ska styra plasticiteten mot tystare kartor.

Andra undersöker riktade magnetpulser, vagusnervstimulering och läkemedel utformade för att lugna den hyperaktiva hörselbarken, skriver Earth.

”Genom vår upptäckt hoppas jag att vi kommer att kunna utveckla ett effektivt läkemedel mot tinnitus. Men vi vet också att tinnitus upprätthålls och förstärks av tankar och känslor”, påpekar Christopher Cederroth.

“Jag tror därför att vi, för att kunna ge optimal behandling, måste titta på tinnitus ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och överväga att ta itu med problemet från flera vinklar samtidigt.”

Ny app lindrar tinnitus. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS