Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att export av svenska läkemedel slår alla rekord, stora investeringar i ökad produktion ligger bakom framgångarna.

ANNONS

Den svenska läkemedelsbranschen har gått framåt i den gröna omställningen och läkemedel har blivit en allt viktigare exportprodukt för Sverige.

Export av läkemedel ökade kraftigt

Under 2022 ökade Sveriges export av läkemedel kraftigt, under året exporterades läkemedel för 139,4 miljarder kronor, vilket innebär att läkemedelsexporten förra året växte med 39,4 procent, jämfört med 2021.

(Bild: Lif)

Handelsöverskott för läkemedel

De senaste tio åren har läkemedelsexporten fördubblats och den står nu för 7 procent av Sveriges totala export.

”Det är imponerade att vi har en läkemedelsexport som går så bra. Under de kommande åren kommer utmaningarna vad gäller kroniska sjukdomar, cancer och en åldrande befolkning öka i många länder”, säger Frida Lundmark på Lif i ett pressmeddelande.

Frida Lundmark, sakkunnig inom Life Science på Lif, de forskande läkemedelsföretagen
Frida Lundmark, sakkunnig inom Life Science på Lif, de forskande läkemedelsföretagen. (Foto: Lif)

 

ANNONS
ANNONS

Under 2022 var läkemedel ett av få varuslag som starkt positivt bidrag till det svenska handelsnettot. Under året visade handelsnettot ett underskott på 46 miljarder kronor.

Vi importerade förra året läkemedel för 66,1 miljarder kronor, vilket innebär att läkemedelsbranschen under året visade ett handelsöverskott på 73,3 miljarder kronor och bidrog till Sveriges BNP.

Stärker Sverige som kunskapsnation

”Läkemedelsexporten har stor betydelse för den svenska ekonomin och bidrar till både hälsa, välstånd och grön omställning”, säger Frida Lundmark i pressmeddelandet.

Hon tillägger att läkemedelsbranschen skapar jobb, stärker Sverige som kunskapsnation och bidrar med skatteintäkter när svenska läkemedelsföretag exporterar sina lösningar till hela världen.

Inrätta Life Science-kontor i Regeringskansliet

”Exportsiffrorna visar att Life Science-sektorn utgör ett styrkeområde för Sverige som är helt avgörande att behålla”, säger Frida Lundmark i pressmeddelandet.

Enligt henne hårdnar den internationella konkurrensen om Life Science-företagens investeringar och många länder har stora ambitioner.

ANNONS
ANNONS

”För att inte tappa mark bör ett permanent Life Science-kontor i Regeringskansliet inrättas med förstärkta resurser samt en konkret handlingsplan kopplad till en uppdaterad Life Science-strategi”, säger Frida Lundmark i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sverige bäst i Europa på medicin – exporten ökade 50 procent [Dagens PS]