Dagens PS

Svensk-dansk biobank ska undersöka infertilitet

infertilitet
En biobank med 5 000 svenska och danska barnlösa par ska att hitta svar på frågor om infertilitet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juni 2021Publicerad: 14 juni 2021

Nästan 20 procent av alla svenska par som vill skaffa barn upplever problem. Nu skapas en biobank med 5 000 svenska och danska barnlösa par för att hitta svar på frågor om infertilitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien om infertilitet heter Rubic och värvningen av deltagare som genomgår infertilitetsutredningar har snart pågått i ett år. Deltagarna får genomgå en grundlig provtagning samt fylla i frågeformulär. I Sverige görs undersökningarna på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Världsunik biobank

Rubic-studien är en del av ReproUnion, ett EU-stött svensk-danskt samarbete inom reproduktionsmedicin.

“Det finns ingenting liknande någonstans i världen. Den här biobanken kommer att ge material till hur mycket forskning som helst inom området, säger Margareta Kitlinski, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och en av Sveriges främsta experter inom ofrivillig barnlöshet, till Life Science Sweden.

Vill hitta faktorer som påverkar fertiliteten

Det är belagt att hög ålder är en stor riskfaktor för ofrivillig barnlöshet och i dag väljer många att skaffa barn sent i livet. I Sverige ökar snittåldern för förstföderskor stadigt och ligger i dag på 29,86 år. I Rubic-studien vill forskarna ta reda på vilka andra faktorer som kan spela in vid infertilitet.

På internationell nivå har man kunnat konstatera att antalet spermier hos genomsnittsmannen har minskat med hälften på 40 år, kvaliteten har också blivit sämre. Orsaken diskuteras.

Margareta Kitlinski säger till Life Science Sweden att man länge har misstänkt att gener, miljöfaktorer och livsstil har stor betydelse för fertiliteten, men att man fortfarande saknar förklaringar om mekanismerna bakom.

ANNONS

Rökning påverkar barnens fertilitet

Mycket forskning återstår men i dag vet man sådant som man inte visste på 1970-talet.

“Till exempel att om din mamma rökte under graviditeten så föds du som pojke med betydligt sämre testikelkvalitet än om hon inte hade rökt. Och samma sak om du är flicka, då föds du med lägre antal ägganlag av samma skäl. När vi samlat in alla data till den här studien kommer vi att få veta en hel del andra saker som vi inte känner till idag”, säger Margareta Kitlinski till Life Science Sweden.

I ReproUnion ingår Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Själland, Lunds universitet, Malmö universitet, Köpenhamns universitet, Ferring Pharmaceuticals och Medicon Valley Alliance.

Läs mer: Fertilitetsappar delar känslig information

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS