Svårt få folk att äta grönt? Det är bara att servera i en bowl i stället för på en tallrik, visar en ny studie från Örebro universitet.
Svårt få folk äta grönt? Servera i en bowl


När vegansk mat serveras i en bowl i stället för på en tallrik kan den uppfattas som mer hälsosam.
Eftersom det är bra för vår hälsa att äta mindre kött kan kunskapen bidra till att fler får bättre matvanor, menar måltidsforskaren Johan Swahn vid Örebro universitet, som lett studien.
Maträtten vi talar om bestod av ångat ris, bbq-kryddade Oumph!-bitar och en sallad på kål och morötter, smaksatt med oliv- och sesamolja, soja, limejuice och senap, serverat med chilimajonnäs och krispigt rostad lök.
Studien gjordes i restaurangen på Icas huvudkontor med 329 gäster som deltagare i studien och visar att gäster uppfattar maten som mer hälsosam om den serverades i en bowl och om beskrevs som ”vegansk” i stället för ”växtbaserad”.
“Inte gott”: Därför äter vi inte grönsaker. Dagens PS
Har rätt till en upplevelse
”Om du betalar 140 kronor för dagens lunch ska du kunna förvänta dig en upplevelse. Då är det viktigt hur du upplever måltiden: bestick, ljud i restaurangen, färg, miljö, former och annat”, säger Johan Swahn som forskar om måltider och sensorik vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, en del av Örebro universitet.
”Just nu är bowls kopplat till nyttigare mat men eftersom det går trender i sådant kan det förändras; om några år kanske inte ”poke bowls” är lika inne”, konstaterar Johan Swahn. ”Det viktiga är kunskapen om att vi uppfattar måltiden olika beroende på miljö och sammanhang.”
Möglig mat är inte det sämsta. Dagens PS

Stämmer med tidigare forskning
Studien stämmer väl överens med tidigare forskning om hur viktig ljudmiljö, bestick, tallrikar, skyltning och liknande är för kundens upplevelse.
Ingen tidigare studie verkar ha jämfört om mat kan upplevas som mer hälsosam i en bowl än på en tallrik.
”Det är mycket jobb med den här typen av experiment: att ta över en hel restaurang och mäta allt. Men jag brinner för att forskningen ska göra nytta för samhället, restauranger och leverantörer så att det gör skillnad där den verkligen behövs”, säger Johan Swahn.
”Grossistföretagen som levererar till restauranger kan bidra till att allt från lokala pizzerior till fine-dining-krogar utvecklar upplevelsen i matsalen.”
Kock i grunden – ”Viktig del”
Johan Swahn är kock i grunden och har jobbat på en av världens bästa restauranger i London, ”The Fat Duck”, där han lärde sig mycket om hur fantastiska rätter kunde framhävas av ljud och annat i restaurangen.
”Det här är en viktig del av den forskning inom måltidskunskap och värdskap vi bedriver i Grythyttan”, säger Swahn.
Sju livsmedel som främjar din mentala hälsa. Dagens PS
Smuggelfrukt från Iran slår ut småbönder. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet









