Dagens PS

Studie: ”Glasklart samband mellan alkohol och cancer”

alkohol
Enligt en ny studie utförd vid Stockholms Universitet finns det ett signifikant samband mellan bröstcancer och alkohol bland kvinnor. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Det finns ett samband mellan hur mycket alkohol som dricks i en befolkning och hur många som dör av cancer. Det framgår av en färsk studie. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det finns en koppling mellan alkohol och cancer har återkommande debatterats. Nu visar en studie utförd av Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet, att det faktiskt stämmer, skriver Accent.

Står för sex procent

“Alkohol står för cirka sex procent av cancerdödligheten, så vi var inte säkra på att vi skulle hitta något samband alls. Men även om sambandet är mycket svagare än för andra former av alkoholrelaterad dödlighet, som levercirrhos, pankreatit (inflammation i bukspottkörteln) och olycksfall, så finns det där”, konstaterar Norström.

I studien har han och Mats Ramstedt, adjungerad professor vid Stockholms universitet, inte bara jämfört totalkonsumtion och dödlighet i cancer.
De har även undersökt olika cancerformer, jämfört länder med olika dryckesvanor, samt letat efter könsskillnader.

Missa inte: Nya rönen – så ska du blanda whisky och vatten

ANNONS

Senaste nytt

Tydliga samband

“Vissa cancerformer har ett tydligare samband än andra. Hos kvinnor finns ett signifikant samband för bröstcancer. För män är det främst cancerformer med stark evidens för ett samband med alkohol, samt prostatacancer”, säger Norström.

Till cancerformer med stark evidens för ett samband med alkohol hör enligt studien cancer i läpp, munhåla och svalg, liksom matstrupen, levern och luftstrupen, samt för kvinnor, bröstcancer.

ANNONS

Ett medelstarkt samband har cancer i magsäck, tjocktarm och ändtarm, bukspottkörtel, lunga och hud, samt – för män – i prostata.

Skadligt dryckesmönster

“Om sambandet mellan totalkonsumtion och den totala cancerdödligheten generellt är svagt, så är det något starkare i länder med ett skadligt dryckesmönster”, säger Norström som räknar Sverige dit.

Orsaken är att det är vanligare här än i många andra länder att konsumera stora mängder alkohol vid ett och samma tillfälle.

Entydig slutsats

Professor Norströms slutsats är således entydig.

“Med en minskad totalkonsumtion så skulle antalet som dör av cancer minska”, säger han.

Den aktuella studien har finansierats av Systembolagets forskningsråd.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Så kan kosten påverka din sömn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS