Dagens PS

Studie stärker Astra Zeneca inom cancerläkemedel

Studieresultat visar att Astra Zenecas bröstcancerläkemedel Enhertu skulle kunna användas till en mycket större grupp bröstcancerpatienter, något som fått analytiker att höja koncernens försäljningsprognos.
Studieresultat visar att Astra Zenecas bröstcancerläkemedel Enhertu skulle kunna användas till en mycket större grupp bröstcancerpatienter, något som fått analytiker att höja koncernens försäljningsprognos. (Foto: Astra Zeneca)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2022Publicerad: 22 feb. 2022

En framgångsrik studie med Astra Zenecas bröstcancerläkemedel Enhertu stärker bolagets meriter inom cancerläkemedel och ökar analytikers förtroende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Astra Zeneca har bröstcancerläkemedlet Enhertu visat sig hjälpa kvinnor med en form av bröstcancer som saknar goda behandlingsalternativ, vilket gör att läkemedlets skulle kunna användas till en mycket större grupp patienter, det rapporterar Reuters.

Enhertu är ett så kallat antikroppsläkemedelskonjugat. Det består av konstruerade antikroppar som binder till tumörceller och frigör celldödande kemikalier. Enhertu har visat sig hjälpa kvinnor med metastatisk bröstcancer som karakteriseras av höga nivåer av proteinet Her2. Enhertu fick ett första marknadsgodkännande 2019.

Astra Zeneca och japanska Daiichi Sankyo arbetar tillsammans med läkemedlet och i ett pressmeddelande meddelar Astra Zeneca att Enhertu har förlängt överlevnaden och saktat ned utvecklingen av metastatisk bröstcancer med låga nivåer av HER2-proteinet, kallad låg Her2.

Analytiker höjer prognos

Jämfört med standardbehandlingar var förbättringen med Enhertu kliniskt meningsfull och Astra Zeneca ska kontakta regulatoriska myndigheter får att möjliggöra en snabb översyn av bredare användning av läkemedlet.

Studien gjordes enbart på patienter med låg HER2-bröstcancer med tumörer som spridit sig till andra delar av kroppen, men analytiker menar att en positiv tolkning av den kan innebära att läkemedlet i framtiden används i ett tidigare skede av sjukdomen, vilket skulle kunna innebära att hundratusentals nya patienter får läkemedlet varje år.

Den tolkningen och Astra Zenecas stora framgång inom utveckling av cancerläkemedel kommer stärka koncernens status bland analytiker och har gjort att koncernintäkterna för 2022 spås bli högre, trots nedgången i försäljningen av bolagets covid-19-vaccin.

Aktien steg 

På Stockholmsbörsen ökade Astra Zeneca med 3,68 procent under måndagen, från 1 130 kronor till 1 171,60 kronor. Vid 09:25 på tisdagsmorgonen har aktien sjunkit till 1 157 kronor.

“Låg HER2 är en stor och tidigare oadresserad patientpool i bröstcancer,” sade en analytiker vid Credit Suisse i en kommentar, och tillade att de såg en 50-procentig sannolikhet för en toppförsäljningspotential på 3 miljarder dollar, drygt 28 miljarder kronor, från den nya patientgruppen, det skriver Reuters.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Astra Zeneca lockar internationella talanger med nytt koncept

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS