Dagens PS

Studie: Ökad aktivitet i döende människors hjärnor

Forskare har registrerat ökad aktivitet i döende hjärnor som skulle kunna visa på nära döden-upplevelser som att flyta över sin egen kropp eller se ett starkt ljus i slutet av en tunnel döende hjärnor
Forskare har registrerat ökad aktivitet i döende hjärnor som skulle kunna visa på nära döden-upplevelser som att flyta över sin egen kropp eller se ett starkt ljus i slutet av en tunnel. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023

Vissa människors hjärnor genererar en våg av överraskande organiserad elektrisk aktivitet som kan förknippas med medvetna upplevelser under de sista minuterna i livet.

ANNONS
ANNONS

I en ny studie registrerade forskare hjärnaktiviteten när komapatienter dog, forskarna fann att en ökning av hjärnaktivitet ibland inträffar när andningen upphör, innan hjärnan slutar fungera, det rapporterar Live Science.

MISSA INTE: Inflationen vägrar ge efter för centralbankens brottargrepp – ny räntechock

Visar nära döden-upplevelser?

Mönstret i den organiserade elektriska aktiviteten som uppstår i vissa hjärnor liknar det som ses i hjärnor hos vakna människor eller hos människor i drömlika tillstånd.

Fynden ger spekulationer om att den elektriska aktiviteten kanske återspeglar de utomjordiska upplevelser som rapporterats efter nära döden-upplevelser, känslan av att se sin kropp utifrån, en tunnel av vitt ljus eller känslan av att återuppleva viktiga minnen.

På grund av att alla patienter i studien dog är det dock omöjligt att veta om de hade den här typen av upplevelser när hjärnaktiviteten registrerades.

ANNONS

Senaste nytt

Visar hur hjärnan dör

“Om du talar om döendeprocessen är det väldigt lite vi vet”, säger Jimo Borjigin till Live Science.

ANNONS

Hon är neuroforskare vid University of Michigan Medical School och ledde studien. Hon berättar att det är sällsynt att patienter får sina hjärnor kontinuerligt övervakade när de dör.

“Det här är kanske den första studien som verkligen visar sekund för sekund hur hjärnan dör”, säger hon till Live Science.

Inte bara nära döden

Vissa människor som har varit nära att dö men återupplivats rapporterar att de sett eller hört oförklarliga saker under återupplivningen eller när de verkat vara medvetslösa.

Orsaken till de här nära döden-upplevelserna är inte känd och det är inte ens säkert att de är specifika för just döden.

Enligt Daniel Kondziella, neurolog vid Köpenhamns universitet, visar internationella undersökningar att bara cirka hälften av vad människor kallar för nära döden-upplevelser verkligen inträffar i livshotande situationer.

Den andra hälften av dessa upplevelser inträffar, enligt honom, under meditation eller i skrämmande situationer som inte påverkar hälsan eller hjärnans ämnesomsättning.

“Saken är att man utifrån erfarenheten i sig inte kan säga om någon har haft ett hjärtstillestånd eller synkope ,” säger Daniel Kondziella till Live Science.

ANNONS

Kan inte fråga de döda

Det är svårt att avgöra om de som dör också har de subjektiva nära döden-upplevelser som människor som överlever rapporterar eftersom de ju inte kan berätta.

Jimo Borjigin och hennes kollegor mätte elektrisk aktivitet i råttors hjärnor år 2013 och fann att rättornas hjärnor visade en ökning av gammavågor cirka 30 sekunder efter att deras hjärtan stannat.

Gammavågor är de frekvensmässigt högsta hjärnvågorna i hjärnan och korrelerar med medvetna upplevelser, de bevisar dock inte medvetenhet utan indikerar bara att någon kan vara medveten och alert.

Spelade in döende mans hjärna

Förra året råkade en grupp läkare övervaka hjärnan på en 87-årig man med EEG när han oväntat dog, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

I likhet med råttorna vidade mannens hjärna en ökad gammaaktivitet under 30 sekunder innan och efter att hans hjärta stannade.

I den nya studien försökte Jimo Borjigin och hennes forskarteam använda EEG för att se hur hjärnan ser ut vid döden. 

ANNONS

Fann organiserad gammaaktivitet

Studien inkluderar fyra döende patienter som efter hjärtstillestånd hamnat i koma, två av patienternas hjärnor visade en ökning av gammavågor under 30 sekunder till två minuter efter att deras respiratorer kopplats bort.

Gammaktiviteten verkade vara organiserad genom att de i en del av hjärnan var associerade med förutsägbara aktivitetsmönster i andra delar av hjärnan.

En region i hjärnan, vid örats baksida, som är känd för att aktiveras när människor har utomkroppsliga upplevelser eller drömmer var särskilt aktiv.

Raul Vicente, neuroforskare och datavetare vid University of Tartu, menar att de nya fynden återspeglar det som läkarna såg hos den 87-åriga mannen som oväntat dog.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Våra hjärnor krymper när vi åldras

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS