Dagens PS

Våra hjärnor krymper när vi åldras

Forskare har konstaterat att hjärnan krymper när vi åldras och fastslagit att generell volymminskning av hjärnan är förknippad med generell nedgång i kognition.
Forskare har konstaterat att hjärnan krymper när vi åldras och fastslagit att generell volymminskning av hjärnan är förknippad med generell nedgång i kognition. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Hjärnan förändras fysiskt när vi blir äldre, den blir mindre, bland annat på grund av att vi får mindre vätska i kroppen när vi åldras.

ANNONS
ANNONS

Forskare vid Umeå universitet har mätt hur hjärnan förändras när vi åldras genom att under 15 år följa människor och regelbundet ta bilder av deras hjärnor med en magnetkamera, samt låtit dem göra kognitiva tester. Forskarna har fastslagit att generell volymminskning av hjärnan är förknippad med generell nedgång i kognition, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Mer specifika förändringar i hjärnan hänger ihop med förändringar i särskilda förmågor, exempelvis har personer med försämrat episodiskt minne minskad volym och aktivitet i delar av hjärnområdet hippocampus, som är viktig för minnet.

I enlighet med tidigare studier såg Umeåforskarna att nedgången i episodiskt minne accelererar i 65-årsåldern, då syntes en tydlig minskning i hippocampus. Även andra viktiga hjärnregioner åldras, hjärnbarken blir tunnare och olika signalsubstanser som är viktiga för minnet och tänkandet minskar i nivå.

En åldrande hjärna får hålrum i den vita substansen som är viktig för kommunikationen mellan hjärnans celler och regioner, något man tror påverkar den mentala snabbheten. Det saknas dock bevis för exakt vilka förändringar som påverkar vad, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskare har spelat in en döende mans hjärna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS