Dagens PS

Studie: Mycket fisk ökar risken att drabbas av hudcancer

En ny studie visar att risken att drabbas av malignt melanom ökar för dem som äter mycket fisk, det gäller dock inte stekt fisk.
En ny studie visar att risken att drabbas av malignt melanom ökar för dem som äter mycket fisk, det gäller dock inte stekt fisk. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juni 2022Publicerad: 09 juni 2022

Att äta två portioner fisk i veckan har kopplats till en ökad risk att drabbas av den dödliga hudcancern malignt melanom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Storbritannien ger den offentliga sjukvårdsorganisationen NHS rekommendationen att äta två portioner fisk på 140 gram varje vecka. I USA har forskare varnat för att den mängden fisk kan öka risken för malignt melanom, som är den dödligaste formen av hudcancer, det rapporterar Bloomberg.

I en ny studie har forskare vid Brown University funnit att människor som dagligen åt 42,8 gram fisk, vilket blir cirka 300 gram i veckan, hade 22 procent högre risk att drabbas av malignt melanom än dem som endast åt 3,2 gram fisk per vecka.

Mer fisk ger ökad risk

För dem som åt mer fisk var risken att utveckla abnormala celler i hudens yttersta lager, som är förstadiet till malignt melanom, 28 procent. Studien har publicerats i tidskriften Cancer Causes & Control och är baserad på 491 367 vuxna amerikaner. Studiedeltagarnas medelålder var 62 år.

Forskarna använde studiedeltagarnas uppgifter om hur ofta och hur mycket fisk de äter och räknade fram frekvensen av nya fall av malignt melanom som utvecklats under 15 år med hjälp av data från cancerregister. Faktorer som kan påverka resultatet, som vikt, alkoholintag, rökning familjehistoria, solexponering och genomsnittliga nivåer av UV-strålning i deltagarnas närområden beaktades.

Inget samband med stekt fisk

1 procent av studiedeltagarna utvecklade malignt melanom under studieperioden och 7 procent utvecklade förstadium till melanom. När resultaten delades upp fann forskarna att det totala intaget av icke-stekt fisk var kopplat till risken att drabbas av malignt melanom. Forskarna fann dock inget signifikant samband mellan intag av stekt fisk och hudcancer.

“Vi spekulerar i att våra fynd möjligen kan tillskrivas föroreningar i fisk, såsom polyklorerade bifenyler, dioxiner, arsenik och kvicksilver”, säger studieförfattaren Eunyoung Cho till Bloomberg.

ANNONS

I tidigare forskning har forskare funnit att högt intag av fisk är kopplat till högre nivåer av föroreningar i kroppen, men den nu aktuella studien undersökte inte forskarna koncentrationerna av föroreningar i kroppen varför det behövs mer forskning för att kontrollera det.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Skydda dig mot solskador på rätt sätt i sommar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS