Dagens PS

Studie: Därför har vissa ADHD

Två män från samlar-jägarfolket Hadzabe i Tanzania bär hem dagens fångst. Nu har en studie kopplat ADHD till något som gav en överlevnadsfördel när vi levde som jägare och samlare
Två män från samlar-jägarfolket Hadzabe i Tanzania bär hem dagens fångst. Nu har en studie kopplat ADHD till något som gav en överlevnadsfördel när vi levde som jägare och samlare. Bilden har beskurits. (Foto: Wikimedia Commons CC BY 2.0/Andreas Lederer)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

ADHD ses av många i dag som något som måste behandlas, men nu visar en studie att det hjälpte våra förfäder att överleva som jägare och samlare.

ANNONS
ANNONS

Ungefär 4 procent vuxna och 11 procent barm har neuroutvecklingstillståndet ADHD, symptomen inkluderar distraktion, rastlöshet, glömska och impulsivitet, det skriver Newsweek.

Kan ha gett en fördel

Många anser att ADHD måste behandlas, men det kan ha gett våra förfäder en överlevnadsfördel.

De flesta jägare och samlare kan ha valt att söka sig till platser där de visste att det brukar finnas mat, medan individer med ADHD kan ha varit mer benägna att utforska nya platser.

Det har visat sig att moderna populationer av nomader, som Ariaal-stammen i Afrika, har högre nivåer av vissa genmutationer som är associerade med ADHD.

Det tyder på att ADHD kan ha hjälpt våra förfäder att överleva genom att det gav vissa individer ett med utforskande beteende när de letade efter mat.

ANNONS

Senaste nytt

Självuppskattad ADHD

I en ny studie rekryterade forskare 457 amerikaner för att delta i en sökuppgift på datorn. Deltagarna fick i uppgift att under en viss tid samla så många bär de kunde.

ANNONS

De kunde välja att stanna på en plats som var känd för att ha bär eller utforska andra platser, därefter bedömdes om deltagarna hade ADHD.

Nästan hälften av deltagarna bedömdes ha ADHD, vilket är många fler än vad som förväntas i den allmänna befolkningen, bedömningen var dock inte medicinsk utan gjordes utifrån en självuppskattning.

Trots det samlade de som enligt självbedömningen hade ADHD betydligt fler bär än de som enligt självbedömningen inte hade det.

Utforskade mer

Forskarna förklarar det med tendensen att snabbare gå vidare till ett nytt område och utforska det bland dem som bedömdes ha ADHD, medan de andra spenderade mer tid på att utforska ett enda område..

“I konkurrensutsatta miljöer där matletare måste hålla reda på andra matletare, kan det ge en konkurrensfördel att impulsivt lämna områden genom att göra det möjligt att lära sig om konkurrenter och bli först att hitta nya förnyade resurser”, skriver studiens författare till Newsweek.

Forskarna menar att den ökade förmågan att söka föda hos deltagare med ADHD-liknande beteende, som de observerade i studien, tyder på att ADHD för människor kan ha en anpassningsfunktion i vissa miljöer.

Läs mer: Hälften av alla med ADHD hamnar någon gång i missbruk Dagens PS

ANNONS

CC BY 2.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS