Dagens PS

Studie: Brist på sömn gör oss mer obenägna att hjälpa andra

En ny studie visar att för lite sömn påverkar människors vilja att hjälpa varandra och att viljan att hjälpa även påverkas negativt av en liten sömnförlust, som omställningen till sommartid
En ny studie visar att för lite sömn påverkar människors vilja att hjälpa varandra och att viljan att hjälpa även påverkas negativt av en liten sömnförlust, som omställningen till sommartid. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 26 aug. 2022

Att inte få tillräckligt med sömn kan göra att du blir mer självisk, det påverkar hur sannolikt det är att du kommer hjälpa någon annan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sömn är en av livets mest väsentliga processer och oerhört viktig för vår fysiska och mentala hälsa, det är välkänt. Nu visar en ny studie, publicerad i PLOS Biology att sömnförlust leder till att människors vilja att hjälpa andra avtar.

I studiens sammanfattning skriver forskarna från University of California, Berkeley, att det är en grundläggande egenskap hos människor att hjälpa varandra samt att det har varit en av de mäktigaste krafterna som möjliggjort framkomsten av moderna civilisationer.

Genomförde tre studier

Genom tre studier har forskarna tittat på den själviska effekten av sömnbrist och analyserat förändringar i neural aktivitet och beteende. Forskarna har kunnat visa att sömnbrist är en tidigare okänd faktor som avgör om människor väljer att hjälpa varandra, de observerade fenomenet både mellan individer och över samhällen.

Forskarna skriver att på individnivå utlöser en natts sömnförlust att människor drar tillbaka hjälp från en individ till en annan. Sömnbrist under flera nätter gjorde att valet att hjälpa andra under dagliga interaktioner minskade.

Övergång till sommartid påverkar

Forskarna fann dessutom att även en timmes förlorad möjlighet till sömn, som den orsakad av övergången till sommartid, minskar verklig osjälvisk hjälp. De tittade på en databas över donationer till välgörenhet i USA och såg att mellan 2001 och 2016 minskade donationer efter omställningen till sommartid med 10 procent, en nedgång som inte fanns i delstater som inte ställer om tiden.

Forskarna menar att otillräcklig sömn därför är en betydande och inflytelserik kraft som avgör om människor väljer att hjälpa varandra och att det här är utbrett även efter en liten sömnförlust. 

ANNONS

Överraskades av fynden

Forskaren Eti Ben Simon och Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi vid UC Berkeley, samt chef för universitetets Center for Human Sleep Science, ledde studien och de säger till CNN att fynden är mycket överraskande.

“Även bara en timmes sömnförlust var mer än tillräckligt för att påverka valet att hjälpa en annan”, säger Ben Simon till CNN. “När människor förlorar en timmes sömn, är det ett tydligt slag mot vår medfödda mänskliga vänlighet och vår motivation att hjälpa andra människor i nöd”, fortsätter han.

“Sömn har konsekvent visat sig påverka vårt humör och vår kognitiva funktion, och därför påverkar den sannolikt också hur vi förhåller oss till andra”, säger Ivana Rosenzweig, sömnläkare och konsult i neuropsykiatri vid Guys and St Thomas Hospital i Storbritannien, till CNN. Hon har inte var inblandad i studien.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Åtta saker som gör att du inte sover så bra som du behöver

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS